Nekada ga je zadivljeno gledala, a danas za njega nema riječi hvale. Bivša predsjednica prognozira hoće li doći do opoziva Trumpa

Screenshot/HRT

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u gostovanju na Dnevniku Nove TV govorila je u aktualnom stanju koji je zatekao SAD u političkom smislu, kao i mogućnosti opoziva Donalda Trumpa.

Grabar-Kitarović školovala se u Americi, a ozbiljnu političku karijeru u 90-ima započela je u Ministarstvu vanjskih poslova, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Nadalje prizori bivše predsjednice Hrvatske kako se javlja uživo ispred bijele kuće obišli su svijet i nasmijali mnoge. Mnogi su i komentirali njezine poglede upućene Trumpu na summitu NATO saveza. Ipak, trenutna situacija u Washingtonu nije nimalo bajna, niti simpatična.

“Ne osjećam se ugodno kada vidim te slike vojnika ispred Kongresa jer se to do sada izbjegavalo. Neke službe su već upozoravale što bi se moglo dogoditi 6. siječnja i to se dogodilo”, otkrila je Grabar Kitarović.

Također, smatra da nema vremena da dođe do opoziva Trumpa, no da se on neće lako izvući.

“Najvjerojatnije će Zastupnički dom izglasati interpelacije za opoziv. Međutim to zatim ide u Senat gdje su potrebne 2/3 glasova što se očito neće dogoditi. Za opoziv nema vremena. Ono što se može dogoditi jest civilna građanska parnica. Govori se da je puno dokaza za poziv na nasilje poput poruka na Twitteru. No, neki republikanci tvrde da je sve ovo sada osvetnički pohod. Da se poništi sve dobro što je predsjednik napravio”, kaže bivša predsjednica.

Ističe kako je interpelacija je važna jer brani ponovno kandidiranje, te da novom predsjedniku Joeu Bidenu neće biti lako.

“Svjestan je da je 130 republikanaca u Kongresu glasalo protiv priznavanja izbora. On s njima mora raditi. Zato je on vrlo oprezan i ne izjašnjava se o opozivu. Njegovi prioriteti su covid, jer danas je ponovo najgori dan, zatim pomoć gospodarstvu, ali i Kina i Rusija”, dodaje.

“Vjerujem u demokratske institucije SAD-a jer one su neovisne, no podjele su velike. Trump je dobio 74 milijuna glasova, to je i više nego Barak Obama, a znamo kako je on bio popularan”, zaključila je Grabar Kitarović.

Komentari