NEISKORIŠTENE MILIJARDE Ministrica kulture demantirala odbijenicu iz EU: ‘Nismo tražili produljenje roka’

Foto: Facebook

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na današnjoj konferenciji za medije demantirala je navode da je Vlada tražila da se produlji rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu te da su iz Europske komisije dobili odbijenicu. Ministrica tvrdi da se radi o netočnim navodima.

”Radi se o netočnim navodima, meritum pisma je bio potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu piše follow-up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK tijekom prosinca i na kojem smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada. Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogovaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja. U pismu se posebno ističe da se po metodologiji koja je izrađena u Ministarstvu kulture i medija pripreme izvještaji i za sve ostale koji provode Fond solidarnost”, objašnjava Obuljen Kornižek i dodaje da se u pismu govori i o rokovima do kada se sredstva moraju potrošiti, ali da su u Vladi svjesni navedenog, odnosno da je rok za to 18 mjeseci.

“Za zagrebački potres namijenjeno je 5,1 milijarda kuna, a dobili smo 1,1 milijardu ugovora te ugovorili više od 8 milijardi ugovora. Mi nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja”, napominje ministrica, piše N1.

“Sljedeći sastanak imamo početkom ožujka, dotad će biti jasno sve oko dinamike trošenja, a tad ćemo i vidjeti da se i formalno ta odluka o raspodjeli resora uskladi s onim što će biti realno”, dodala je.

 Kaže i da je planiranu dinamiku usporila šteta koja je nastala nakon petrinjskog potresa i da bi bilo neozbiljno govoriti što će se realizirati. Smatra i da će u nekim projektima sigurno doći do kašnjenja, prije svega zbog javne nabave.

“Došlo je do rasta cijena na globalnom tržištu, ali u ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način ne bi trebala biti na stolu”, kaže Obuljen Kornižek i dodaje da će iz Fonda solidarnosti biti pokriven samo dio obnove i da će veći dio ići iz Nacionalnog plana oporavka.

Ministrica kulture objasnila je i da Fond solidarnosti nije fond za obnovu od potresa.

“Iz Fonda se financiraju nužne žurne mjere kako bi se pomoglo ljudima, spriječilo daljnje opasnosti koje bi mogle naštetiti ljudima od nesaniranih građevina”, poručila je i objasnila kako je novac iz Fonda solidarnosti puno lakše potrošiti u Petrinji nego u Zagrebu.

“Tip štete u Gradu Zagrebu je takav da zahtjeva sve pripremne radnje da bi se pristupilo samoj fizičkoj obnovi, intervenciji, onome što je prihvatljivo iz Fonda solidarnosti”, rekla je Obuljen Koržinek.

Komentari