Nedostaje nam zdravstvenih radnika, no kvota za pripravnike je deset puta manja: Kao da im država ne da da rade!

Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Pod imenom “Pripravnici u neizvjesnosti“, okupili su se mladi, visokoobrazovani Hrvati od kojih neki čak i dvije godine nakon diplomiranja nemaju ni dana iskustva u struci. A krivica pritom uopće nije njihova.

Naime, neke struke, kakvi su laboranti, fizioterapeutiradni terapeuti te medicinske sestre s četverogodišnjim programom, zahtijevaju odrađivanje pripravničkog staža i stručnog ispita prije izlaska na tržište rada. Kako bi ga odradili, moraju se prijaviti na natječaj, no brojnost natječaja obrnuto je proporcionalna broju pripravnika, što ujedno znači – nedovoljna.

Da stvar bude još gora, natječaja ove godine nema dovoljno, govori nam 900 pripravnika koji su se okupili u grupu Pripravnici u neizvjesnosti.

“Slijedom situacije s COVID-19 došlo je do obustave mjere “stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva”. To je mjera aktivne politike zapošljavanja u HZZ-u za sve struke kojima je to obveza, a ista je 29. lipnja, odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ponovno pokrenuta. U nadi da će krenuti raspisivanje natječaja za pripravništvo, ostali smo razočarani. Natječaja nema nigdje. Ni u jednoj javnoj bolnici, školi… Tek je nekolicina natječaja objavljena u privatnom sektoru”, tvrde.

U međuvremenu, natječaji su raspisani, a brojke govore same za sebe.

“Raspisani su neki natječaji i brojke su takve da su najveće bolnice u Hrvatskoj dobile tek nekoliko pripravničih mjesta za sve zdravstvene struke, uzmite u obzir da su prijašnjih godina svi ovi bolnički centri dobivali po 50-ak pripravničkih mjesta, a ove godine na primjer KBC Zagreb 5 mjesta, KBC Rijeka 5, KBC Split 5, KBC Sestre Milosrdnice 5, KB Dubrava 5, KB Merkur 5, Klaićeva 4 što se najčešće onda podijeli na jedno mjesto za sestre, fizioterapeute, laborante, radne terapeute… Opće bolnice dobile su po jedno pripravničko mjesto. Mislim da ne trebamo ni spominjati onda da je mizeran broj onih koji su uspjeli negdje dobiti pripravništvo, kad je eto samo na području Zagreba u zadnjih nekoliko mjeseci bilo jako malo otvorenih natječaja, a kamoli u manjim mjestima u Hrvatskoj”, ističu.

Uz to, kvote za pripravnike propisane su, no i one su besramno niske.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje rekli su kako je na razini čitave Hrvatske postavljena kvota od 99 pripravnika za bolnice.

“U taj broj ulaze sve zdravstvene struke kao i viša te srednja stručna sprema”, objašnjavaju.

Uz to, ograničene su kvote i za domove zdravlja koje traže 50 pripravnika dok zavodi za javno zdravstvo traže tek 21-og pripravnika.

“Taj broj ne obuhvaća niti jednu generaciju pojedinog smjera na određenim studijima koji zahtijevaju odrađivanje pripravničkog staža te polaganje stručnog ispita. U to ulazi i srednja stručna sprema i ogroman broj ljudi koji nakon srednje škole pokušavaju pronaći posao, no nisu u mogućnosti jer ne mogu dobiti pripravništvo”, zaključuju.

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje potvrdili su da je za 2020. godinu ostalo neiskorišteno 170 pripravničkih mjesta u zdravstvu. No, pripravnici taj podatak ne vide utješnim, već problematičnim.

“Želimo naglasiti i istaknuti da ova situacija i brojke za ovu godinu nemaju veze s pandemijom, te brojke su određene još u 2018. godini, što su nam potvrdili iz HZZ-a odgovorom:
’Prema definiranom Planu prijema pripravnika na pripravnički staž u zdravstvenim djelatnostima za razdoblje od 2018. godine od kada je mjera u provedbi, planirani broj pripravnika iznosio je 2200 osoba. Od toga je od početka provedbe od studenog 2018. i u 2019. godini ukupno iskorišteno 1716. Prema prikupljenim potrebama Ministarstva zdravstva te raspoloživim sredstvima HZZ-a za 2020. godinu planirana je kvota od 170 osoba. Provedba mjere za 2020. godinu krenula je početkom rujna’”, rekli su nam.

“Po ovome možemo zaključiti kako se totalno neplanski rade mjere, ne gledajući na broj novih studenata koji se svake godine upisuju na studije nakon kojih se treba odraditi pripravništvo. Također u svom odgovoru navode da su kvote radili po ‘potrebama Ministarstva zdravstva’, no mislimo da je suludo komentirati da bolnice ne trebaju veći broj pripravnika i da naše zdravstvo ne treba veći broj zdravstvenih djelatnika nego što trenutno imamo. Problem je u tome što izdvajaju premala sredstva da se pokrije toliki broj pripravnika, što bi se moglo riješiti ukidanjem pripravništva ili barem skraćivanjem duljine trajanja”, predlažu.

“Medicinskih djelatnika nedostaje i nedostajat će još više jer usred smo pandemije. Kako se u ovim trenucima može štedjeti na zdravstvu i budućim zdravstvenim djelatnicima? Kakva nam se to poruka šalje?”, pitaju se naši pripravnici.

Odgovore na ta pitanja, ali i druga koja ih muče pokušali su pronaći i kod Ministarstva zdravstva, a isto smo pokušali dobiti i mi. Sada skoro 20 dana od slanja upita, odgovor još nije stigao.

“U velikim smo problemima, ali nitko nas ne vidi i ne doživljava. Zašto smo se školovali, ako ne možemo raditi svoje poslove? Od čega i kako da živimo dok čekamo pripravnički staž? Osuđeni smo biti bez ikakvih primanja jer se i po završetku fakulteta ukidaju sva studentska prava koja su nekima bila prijeko potrebna, a nakon toga ne mogu dobiti pripravništvo”, tvrde.

“Ovim putem obraća Vam se više stotina nezaposlenih, budućih pripravnika”, optimistični su.

Komentari