NEDJELJA ĆE BITI PAKLENA, A ONDA STIŽE PROMJENA: Ponedjeljak nosi ono što će svima teško pasti!

screenshoot/hrt

U skladu s najavama, na kopno je stigla prava vrućina, a bit će je i u nedjelju, osobito na istoku. Iako će na zapadu tada već biti i pljuskova, glavnina promjene i obilniji pljuskovi stižu u ponedjeljak. Zatim se vrijeme smiruje, ali ostaje svježe. Slično i na moru – nevere najčešće s promjenom u ponedjeljak, a na sjevernom Jadranu već u nedjelju, kad će još puhati jako jugo, javlja HRT.

Subotu su obilježili sunce i vrućina, osobito na kopnu, a na moru i jugo, koje je mjestimice bilo jako s olujnim udarima.

Vrućina i jugo i u nastavku posljednjeg kolovoškog vikenda, ali na zapadu i promjena s pljuskovima i grmljavinom. Donosi je fronta i ciklona, koje će se početkom idućeg tjedna preseliti nad Hrvatsku.

Stoga, prije prave promjene u ponedjeljak, u nedjelju u Slavoniji i Baranji vrhunac toplinskog vala.

Najviša temperatura oko 35, a ponegdje može dosezati i vrlo vrućih 37 stupnjeva, vrijednosti koje cijelog ljeta ondje još nisu izmjerene. Dakako, prevladavat će sunčano uz uglavnom slab južni vjetar.

U nedjelju pretežno, a od sredine dana djelomice sunčano očekuje se u središnjim predjelima. Uz jači razvoj oblaka moguć je i poneki pljusak s grmljavinom, osobito potkraj dana, a uglavnom na sjeverozapadu i prije.

Pritom može biti i izraženiji. Bit će manje vruće nego na istoku, a ujutro između 17 i 20. Vjetar do umjeren južni i jugozapadni.

Na zapadu Hrvatske porast naoblake, osobito u drugom dijelu dana uz mjestimice kišu, pljuskove i grmljavinu, te moguće nevere.

Očekuju se i obilniji pljuskovi, ponajprije u unutrašnjosti Istre i na riječkom području.

Puhat će većinom umjereno i jako jugo, a u drugom dijelu dana i jugozapadnjak. More umjereno valovito do valovito.

Jutro toplo, ne samo na sjevernom Jadranu, a popodnevna temperatura većinom niža od današnje.

U Dalmaciji se temperatura sutra neće mijenjati – noću i ujutro često vrlo toplo zbog juga, a zatim vruće, pogotovo u Zagori, gdje se očekuje i do 35 stupnjeva.

I u nedjelju još pretežno sunčano, no od sredine dana uz više oblaka na sjevernom dijelu.

Jugo jako, mjestimice moguće i olujno uz jače valovito more.

Na južnom Jadranu u nedjelju kao i danas – dakle mnogo sunca, umjereno i jako jugo, noću većinom vrlo toplo, a danju vruće.

U ponedjeljak promjena i na jugu

Promjena vremena na jug stiže tek potkraj ponedjeljka dok će se na srednji Jadran proširiti već početkom ponedjeljka.

Pritom su na cijelom Jadranu moguće mjestimice izraženije nevere, može biti i pijavica, a bit će i lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom. Temperatura u zamjetnom padu.

U utorak prestanak kiše i pljuskova, a zatim i djelomično razvedravanje. Zapuhat će sjeverozapadnjak i bura koji mogu biti i jaki.

Na kopnu u ponedjeljak također glavnina promjene vremena uz znatno osvježenje.

S jačim naoblačenjem bit će kiše i grmljavine, pa i lokalno nevremena s obilnim pljuskovima, osobito u središnjim i gorskim krajevima.

U utorak smirivanje, a zatim djelomice sunčano, uglavnom suho i ne odveć toplo – prikladno prvim danima rujna.

Dinamično vrijeme na kraju klimatološkog ljeta donosi, dakle, dosta upozorenja.

Sutra pogotovo zbog vrućine i juga, ali sa zapada i sve češće zbog obilnih pljuskova, pa i nevremena.


Komentari