NEĆETE VJEROVATI NA KOME ŠTEDI VLADA: Djeca ostaju bez skromnih stotinjak kuna mjesečno

Screenshot

Širi se nezadovoljstvo novim vladinim reformama, a među one kojima se ne sviđaju sada su stali i roditelji. 

Sljedeće godine stupaju na snagu novi uvjeti primanja dječjeg doplatka. Naime, kako biste kao roditelj primali potporu od države, već sada postoji dohodovni cenzus, a on je takav da vam primanja ne smiju prelaziti 1663 kune mjesečno po članu kućanstva. Nove refrome su, međutim, predvidile da se uvede i imovinski cenzus.

“Ukupno 19% kućanstava koja primaju doplatak za djecu raspolažu s dva ili više automobila, a 13 posto raspolaže nekom drugom imovinom. S obzirom na situaciju u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi, onda nam je važno da sredstva koja imamo, a jesu vrlo ograničena, usmjerimo na one kojima je to zaista potrebno”, objasnila je Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih, za RTL.

Imovnski cenzus koji, primjerice, nalaže da obitelj koja ima štednju ili dva automobila neće moći primati dječji doplatak vlada planira uvesti u rujnu, a tako bi se uštedilo 190 milijuna kuna godišnje.

“Mislim da drugi automobil nije luksuz, ali na nekakav način moramo uvesti kriterije koje možemo provjeriti i koji će nam omogućiti ravnomjerniju raspodjelu sredstava koju imamo”, dodala je Rosenberg. No, kako je novi zakon tek u pripremi, Vlada će ga detaljnije obraditi, pa bi se kao određena granica uvela i starost automobila. Isplata dječjeg doplatka prema novim kriterijima planira se od siječnja 2017. godine, piše RTL.hr. 

>>>JESU LI TO TE RAZVIKANE REFORME? Dopunsko zdravstveno skuplje za čak 30 posto, a evo i od kada

>>>ZAČARANI KRUG SIROMAŠTVA DJECE: Izlazak vide u obrazovanju, zapošljavanju i odlasku u inozemstvo


Komentari