‘NEĆEMO LJUDE ZATVARATI U KUĆE’ Božinović otkrio kada bi mogle popustiti mjere

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

O popuštanju protuepidemijskih mjera u subotu je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna govorio Davor Božinović, potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite.

Ne negira su brojke još uvijek dobre, ali tvrdi da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze.

“Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona”, poručio je Božinović i napomenuo da imamo najblaže mjere u EU.

“Mi nećemo ljude zatvarati doma”

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom – potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije, rekao je, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera. Božinović je rekao da su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi su počeli padati i još uvijek padaju.

“Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kad se tako procijeni da se nešto korigira u tom smislu”, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja.

“Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti”, poručio je.

Upitan o gužvama u gradovima rekao je da je alternativa tome proglašenje policijskog sata, što je odbacio kao mogućnost.

“Mi nećemo ljude zatvarati doma”, poručio je Božinović.

Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera.

“Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj puta prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru”, rekao je Božinović.

 


Komentari