NE ŽELITE DA VAS VARAJU: Novosti s kojima se morate upoznati u Novoj godini

Pixabay

S prvim danom nove godine na snagu je stupio čitav niz zakona i propisa na koje valja podsjetiti.

Prvenstveno, minimalna plaća u godini koja je pred nama iznosi od 3276 kuna bruto, što je simboličnih 156 kuna više nego li ranije. S plaćama koje u siječnju stižu za prosinac zaposlenici dobivaju nešto veće iznose na svoje račune. Inače, povećanje plaća ovisiti će o visini njihove plaće, ali i olakšicama.

Zakon o porezu na dohodak koji je uz novogodišnjoj noći stupio na snagu definira osnovni osobni dobitak povećan na 3800 kuna, a jednak je za sve porezne obveznike. Stope poreza biti će 24 i 36 posto, dok su ranije bile 25 i 40 posto. Izmijenjene su i porezne osnovice pa će se stopom od 24 posto oporezivati dohoci od 17 500 kuna, dok će sve iznad toga iznosa oporezivati po stopi od 36 posto. Ujedno, povećani su osobni odbici za djecu, a po stopi od 12 posto oporezivati će se samo konačni dohodak od imovine i kapitala te osiguranja.

Novost je i sintetičko oporezivanje dohotka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugog dohotka, također, nema ni iznimki od plaćanja doprinosa, a temeljem izmjena Zakona o doprinosima on bi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje plaćati će i se i na autorske honorare, umjetnička djela te drugi dohodak umirovljenika, međutim takvo što činiti će se po nižim stopama. Konkretnije za mirovinsko temeljem generacijeske solidarnosti po stopi deset posto, a za zdravstveno 7,5 posto.

Ugostiteljima veći porez

Zakonom o porezu na dobit stopa toga poreza snižena je na 18 posto, uvedena je i snižena stopa od 12 posto za poduzetnike s godišnjim primanjima manjima od 3 milijuna kuna.  Nova godina posebno bi teško mogla pasti ugositeljima jer stopa PDV na hranu i piće koja se obračunavala po 13 posto sada raste na 25 posto, a već ranije najavljeni su prosvjedi pa čak i zatvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata koji taj udarac neće moći podnijeti.

Viša stopa primjenjuje se inače čak i na bijeli šećer. Snižena pak stopa od 13 posto od početka godine proširena je na isporuku električne energije, a dobro će proći i oni koji kupuju dječje autosjedalice, a tu je i odvoz komunalnog otpada, urne i ljesovi, sjemenje i gnojivo te hrana za životinje, što se ne odnosi na hranu za kućne ljubimce.

Zakon o porezu na promet nekretninama donosi poreznu stopu od četiri posto, umjesto prethodnih pet posto za kupce nekretnina. Mladi koji kupuju prvu nekretnine rješavajući time stambeno zbrinjavanje više neće biti oslobođeni plaćanja prvog poreza, spomenuti treba i stopu poreza na nasljedstvo i darove koja je spuštena na četiri posto, a poduzetnicima se ukida porez na tvrtku ili naziv. Prilikom registracije vozila u stanicama za tehnički pregled plaćati će se porez na cestovna vozila i to odmah.

Općim poreznim zakonom regulira se jedinstveni rok zastare od 6 godina, a obveza banaka proširena je na dostavu podataka i po tekućim štednim računima građana.


Komentari