‘NE TREBA NAM VIŠE TRAGEDIJA’ U Petrinji nakon novog potresa pao dio zgrade, razgovarali smo s čitateljicom koja je još u strahu

Foto: screenshot 24sata

Novi potres zatresao je središnju Hrvatsku. Prema preliminarnim podacima, bio je jačine 4.1 po Richteru s epicentrom u blizini Gline. Potres se osjetio u Petrinji, a izazvao je nova oštećenja. Potres je zatresao Hrvatsku malo prije 11 sati. U Petrinji je izazvao padanje materijala sa zgrade.

“Trajalo je oko 5 sekundi, sve je bilo mirno i samo su na jednom stakla počela škripati. Na ovom dijelu nije bilo ljudi, tamo je prolaz zabranjen”, ispričao je svjedok za 24sata. Objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako nakon kratke trešnje pada dio zgrade, a zatim slijedi oblak prašine.

“Sva sreća pa nije bilo ljudi u blizini, ne treba nam više tragedija, ovo je stvarno dosta već”, javlja nam čitateljica iz Petrinje koja već više od mjesec i pol proživljava svakodnevne traume.

“Klinci su mi se jako prestrašili onog najjačeg potresa i od tada ne spavaju normalno, ja još uvijek malo šepam jer sam tad išla po stepenicama i pala, pa sam ozlijedila koljeno”, govori nam pa dodaje:

“Sve je to za ljude, jasno mi je potpuno, i već smo se mi djelomično i navikli, prošli smo one odvratne trenutke u 12. i 1. mjesecu i sad me više nije strah kao tad, ali svejedno kad idem spavati, ne idem kao prije, a i ne budim se mirna kako sam se budila nekad. Nadam se samo da će proći čim prije ovo sve pa da nastavimo normalno. I da nam se obnovi naša Petrinja”, zaključila je.

Podsjećamo, najjači potres kod Petrinje 2020. magnitude 6,4 MW pogodio je u utorak, u 12:19 sati po CET-u, 29. prosinca 2020. godine Sisačko-moslavačku županiju s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje. Maksimalni intenzitet osjećaja procijenjen je na od VIII. (jako štetno) do IX. (razorno) stupnja na europskoj makroseizmičkoj ljestvici.

Ovom su događaju prethodila tri velika potresa, od kojih najjači magnitude MW5,2. Nakon ovoga, uslijedila je serija nekoliko stotina potresa, od kojih najjači magnitude 5,0 po Richterovoj ljestvici. Poginulo je sedmero osoba, od toga petero u Majskim Poljanama, a preostali u Žažini i Petrinji.

Potres se, osim u cijeloj Hrvatskoj, osjetio i u dijelovima Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Prva izvješća pokazala su da su u Petrinji uništene mnoge zgrade. Epicentar potresa bio je u Strašniku. Dubina potresa iznosila je 10 km.

Komentari