MOGU PRESTATI UCJENJIVATI REFORMAMA: Plenković više ne treba Most, ima 77 potpisa i bez njih

Facebook

Čini se da će Most morati prihvatiti uvjete HDZ-a ako želi išta izvući iz pregovora.

“Bandićevi” zastupnici dali su svoju podršku Plenkoviću i tako mu utabali put do formiranja Vlade bez Mosta.

Četiri zatupnika budućeg kluba stranke Milana Bandića dalo je svoju potporu Andreju Plenkoviću, a očekuje se da će to učiniti i još dva. Radi se o zastupnicima manjina, Vladimiru Bileku, zastupniku češke i slovačke manjine te Robertu Jankovicsu, zastupniku mađarske nacionalne manjine.

Uz petoricu iz HSS-a, HDZ broji 72 potpisa

Uz još pet manjinaca (bez navedinih zastupnika koji će ući u klub Bandićeve stranke), HDZ i bez Mosta ima 77 zastupnika, piše Večernji. 

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da zastupnici manjina sutra nastavljaju pregovore s HDZ-om te da ne očekuje komplikacije i da bi sve moglo biti riješeno do ponedjeljka kada predsjednica RH ima novi krug konzultacija.

Do kraja tjedna sigurno ćemo završiti s pregovorima” poručio je danas i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Predsjednik HDZ-a itekako je svjestan da mu Most više nije potreban, a to se može isčitati iz njegovih posljednjih izjava. Ipak, može se naslutiti da Plenković i dalje želi potporu 11 Mostovih zastupnika kako bi vlada bila što stabilnija. Ovo za Most znači da više neće moću ucjenjivati svojim reformama.

HDZ može preostale potpise tražiti na više adresa. Osim spomenutih manjinskih zastupnika na raspolaganju su im Željko Glasnović, bivši član HDZ-a koji je osvojio mandat u dijaspori, HDSSB s jednim osvojenim mandatom, bivši mostovci Ivan Lovrinović i Ivica Mišić…

Most popušta kod drugog čovjeka države

I u Mostu su svjesni da više ni s čime ne drže HDZ u šaci, stoga su i odustali od toga da oni postavljaju drugog čovjeka države.  Kako neslužbeno doznaje N1, HDZ je Mostu dao ponudu o kojoj se tek trebaju očitovati u stranci Bože Petrova.

Na današnjem sastanku HDZ je mostu ponudio opciju dva plus dva, odnosno, da dvije godine predsjednik Sabora bude HDZ, a dvije godine Most. Ne zna se čiji čovjek bi prvi trebao obnašati tu dužnost. Sutra je Nacionalno vijeće Mosta u jutarnjim satima, najvjerojatnije, a HDZ-ovo bi se trebalo sastati u petak.


Komentari