‘NE SPOMINJEMO SVE ŽRTVE JEDNAKO, komunistički režim gušio je od 1945. pa sve do Domovinskog rata’

flickr.com

”Logično je da akutalna vlast, odnosno Milanovićeva partija nema interesa i ne želi kazniti sve komunističke zločine jer su upravo oni, nastavili slijediti njihovu politiku”, kazao je Ivan Tepeš, zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba i predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

20. stoljeće obilježili su režimi koji su odnijeli milijune nedužnih ljudskih života, samo zato što su mislili i vjerovali drugačije. Milijuni žrtava diljem Europe upravo danas, imaju svoj dan, točnije Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Žrtava se prisjeća i Hrvatska, ali čini se, nekih više, nekih manje.

”Ne spominjemo se svih žrtava jednako. To je činjenica i HSP AS zajedno sa svojom domoljubnom koalicijom dolaskom na vlast, ovu će činjenicu itekako promijeniti. Upravo putujemo za Goli otok i obilježit ćemo među sobom Dan žrtava komunizma za koji se nadamo kako će već iduće godine biti spomendan na nacionalnoj razini”, kazao nam je Ivan Tepeš, zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba i predsjednik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i dodaje kako su nacizam, fašizam i komunizam bila tri jednako velika zla.

10359512_10205457120532602_6359926256504082136_n
IVAN TEPEŠ: ”Hrvatskoj je potrebna lustracija!”

”Milijuni žrtava zbog tri režima diljem Europe, ali moramo primijetiti kako se žrtava nacističkog i fašističkog režima sjetimo u više navrata. Ove žrtve imaju Holokaust i Jasenovac, a što imaju žrtve komunistiških zločina? Upravo zato, inzistirat ćemo da današnji dan u budućnosti postane upravo Dan žrtava komunizma. Zašto? Sjetite se zvijezde petokrake na uniformama JNA koje su haračile po Vukovaru i Škabrnji. Zločini ovog režima započeli su 1945., a nastavili su se za vrijeme Domovinskog rata”, kazao je Tepeš i upozorio kako je vrlo jasno da aktualna vlast na čelu s SDP-om, nema interes za suočavanje i kažnjavanje komunističkih zločina.

”To je i logično jer na kraju krajeva, upravo su oni preuzeli njihovu ostavštinu i nastavili njihovu politiku. Volje nemaju i to je očito, suđenje u Munchenu opet nije njihova volja već zahtjev Europe tako da je Hrvatskoj potrebna lustracija i dolaskom na vlast, mi ćemo je provesti”, rekao je prvi čovjek HSP-a AS i ističe kako će se upravo za lustraciju, posebno zalagati.

Goli_otok_zatvor
Politički logor Goli otok je zloglasni logor na istoimenim otoku za jugoslavenske političke zatvorenike osnovan je 1949. po nalogu rukovodstva komunističke partije i države.

Sljedbenici komunističke partije neće lustrirati sami sebe, ali to ćemo učiniti mi, nema oprosta za niti jedan zločin”, zaključuje naš sugovornik. Podsjetimo, lustracija u Hrvatskoj pojam je o kojem (barem za sada), ne postoji zakonska odredba. Iako je HSP ovaj zakon predložio u nekoliko navrata, oba puta bio je odbijen većinom glasova. Naime, upravo ovaj zakon spriječio bi nositelje nekadašnjih visokih dužnosti u komunističkoj partiji, tajnim policijama i UDBI u obnašanju visokih državničkih funkcija, odnosno općenito sudjelovanje u državnoj vlasti.

Hrvatska i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Obilježavanjem ovog dana, Hrvatska se pridružila većini zemalja članica Europske unije u kojima se, na preporuku samog Europskog parlamneta potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Europski je parlament u svojoj preporuci naglasio da svaka zemlja vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima, prilagodi vlastitoj povijesti i tradiciji.[/box]

Upravo zato, Hrvatski sabor 30. lipnja 2006. godine donosi Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. (NN, 76/2006) u kojoj je navedeno da su totalitarni koministički režimi bili, bez iznimke, označeni kao masovna povreda ljudskih prava.

Sve do danas ne možemo govoriti o točnom broju žrtava komunizma na području bivše Jugoslavije. S brojem žrtava, nažalosti, igra se i spekulira ovisno o interesima i ciljevima.


Komentari