NE POŠTUJU SE ZADANI ROKOVI: Hrvatska će zbog ovoga propusta morati platiti milijunsku kaznu

Naredba Europske unije bila je da se novi propisi moraju donijeti do 20. svibnja ove godine, a izgleda kako se to ipak neće stići na vrijeme.

Vlada je već prekoračila rok u kojemu bi se po normalnoj zakonodavnoj proceduri mogle usvojiti izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i ispuniti obaveze iz Direktive Europske unije. Imali smo naime rok do 20. svibnja da donesemo propise koji bi proizvođače duhanskih proizvoda obavezali da od toga datuma za svoje proizvode koriste ambalažu s točno propisanim tekstualnim i slikovnim upozorenjima o štetnosti duhanskih proizvoda, prenosi Jutarnji.

“Čak i ako na idućoj sjednici usvoje zakonske izmjene i pošalju novi zakon u proceduru, on se više ne može izglasati i staviti u primjenu do 20. svibnja, a probijanje rokova znači da ćemo plaćati kaznu. Koliku, ovoga časa ne mogu reći, no u pravilu one za kršenje rokova iznose dva do tri milijuna eura“, tvrdi bivši ministar zdravlja, Siniša Varga čiji je resor zadužen za usklađivanje propisa o proizvodnji i predstavljanju s naredbom EU.

Europska komisija, kaže Varga, obično tolerira probijanje rokova, ali u ovom slučaju toga neće biti jer se na rok od 20. svibnja 2016. godine, od kada su proizvođači morali početi proizvoditi novu ambalažu, nadovezuje rok od 20. svibnja 2017. godine kad se sve stare kutije u kojima se sada prodaju cigarete moraju u potpunosti povući, te rok do 20. svibnja 2020. godine kad se moraju prestati proizvoditi i prodavati duhanski proizvodi s aromama.

Poštivanje roka – neizvedivo!

“Ako Vlada na idućoj sjednici usvoji izmjene zakona i uputi ga u saborsku proceduru, dat ću sve od sebe da se odmah usvoji. Mogu jamčiti da ćemo mi iz oporbe osigurati kvorum. Dakako, pod uvjetom da zakonski prijedlog bude u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom Europske unije”, kazao je Varga.

Čak i ako se zakon pošalje u Sabor s izvanredne sjednice Vlade odmah početkom idućeg tjedna i donese u hitnoj proceduri, nemoguće je da se poštuje rok od 20. svibnja, od kada bi proizvođači duhanskih proizvoda svoje artikle stavljali u novu ambalažu. To iziskuje prilagodbe i ulaganja u novu tehnologiju koja za sobom povlači i nove troškove, pa neki sumnjaju da je Vlada propustila rokove pod pritiskom duhanske industrije. Duhanski proizvodi za pušenje na svojim će pakiranjima morati imati kombinirana zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja i to tekstualna upozorenja i fotografije u boji koje upozoravaju na štetne posljedice uživanja u duhanskim proizvodima koje će pokrivati 65 posto površine ambalaže, prenosi Jutarnji.

Obaveza se odnosi na kutije u kojima se prodaju cigarete, ali se reguliraju i upozorenja koja moraju biti na duhanu za motanje, kao i na drugim biljnim pripravcima. Po Direktivi EU regulira se proizvodnja i prodaja elektroničkih cigareta i punjenja za njih. Kutije cigareta morat će sadržavati najmanje njih 20, a slim pakiranja će vjerojatno otići u povijest jer na njih neće stati propisane dimenzije fotografija koje svjedoče o štetnosti duhanskog dima.


Komentari