NE KREĆITE NA PUT AKO NE MORATE! Stigla je hladna fronta, zbog snijega su česti zastoji iza vozila zimske službe

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hladna fronta stigla je do Hrvatske, a prema prvim jutrošnjim informacijama, snijeg pada u sjevernoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti i na području grada Zagreba.

U unutrašnjosti će padati susnježica i snijeg, a moguće je i formiranje snježnog pokrivača, osobito u zapadnoj unutrašnjosti te na dijelu sjevernog Jadrana, prenosi N1.

Najizglednije je da će tako biti i u unutrašnjosti Istre, ali i južnije, u unutrašnjosti Dalmacije, gdje se do kraja dana može akumulirati do nekoliko centimetara do desetak centimetara snijega. Snježni pokrivač izgledan je u dijelovima Gorskog kotara i Like. Hrvatsku će zahvatiti najhladniji val hladnoće u ovom dijelu godine, koji se osjetio već tijekom noći.

Iz HAK-a poručuju vozačima: “Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.”

Zimskom dojmu pridonosi i jak vjetar sjevernog smjera u unutrašnjosti, dok će na moru tek idućih sati zapuhati bura, koja će pod Velebitom biti olujnih pa i orkanskih udara.

Očekujem probleme kako u cestovnom tako i pomorskom prometu, uslijed vjetrovitih prilika i oborine. Da podsjetim da je DHMZ još prekjučer izdao specijalno priopćenje o nagloj i intenzivnoj promjeni, a upozoravaju i iz Civilne zaštite.

Na snazi i je i visok stupanj sustava Meteoalarm, DHMZ-a, koji nas informira o ekstremnim prilikama.

Ukoliko nije nužno, na put danas ne krećite.