NASTAVLJA SE TRAKAVICA KREDITA U ŠVICARCIMA: EU više ne odlučuje o tom pitanju, a naš sud došao je do zida, evo što se dogodilo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kako je izvijestio na svojim službenim stranicama, Vrhovni sud Republike Hrvatske je 5. srpnja 2021. zaprimio rješenja Suda Europske unije da je predmet C-474/20 izbrisan iz upisnika tog suda. Riječ je naime o sporu vezanom za kredit u švicarcima.

“Radi se o postupku po reviziji potrošača koji je pravomoćno izgubio spor jer su nižestupanjski sudovi zauzeli pravno shvaćanje da mu, nakon tzv. konverzije, ne pripada daljnja restitucija zbog pobijanih nepoštenih ugovornih odredbi prvotno sklopljenog ugovora o kreditu s valutnom klauzulom u CHF”, istilu s Vrhovnog suda pa dodaju: “Obzirom da je potrošač odustao od izjavljene revizije, pred Vrhovnim sud Republike Hrvatske više se ne vodi postupak za čije je rješenje potrebno zatraženo tumačenje. Posljedično tome, sud Europske unije nije više nadležan za odlučivanje o postavljenom pitanju što je konstatirano gore spomenutim rješenjem tog suda”.

Zbog toga VSRH je za sada onemogućen dobiti odgovor na postavljena pitanja iz zahtjeva za prethodnu odluku odnosno tumačenje prava EU relevantnog u postupcima koji se vode u sličnim sporovima pred hrvatskim sudovima, zaključili su.


Komentari