Naše krajeve posjetila ptica koja je u Hrvatskoj izumrla u 18 stoljeću: Često viđena u Zagrebu!

FOTO: Pixabay

Prošlog petka Podravinu je posjetila skupina od deset ćelavih ibisa čije je jato viđeno na poljima pokraj Ludbrega i najveće je ove vrste zabilježeno na području Hrvatske. Ova veličanstvena vrsta ptice izumrla je u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke te vrste gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa (Geroniticus eremita) svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka, piše ekovjesnik.

Ibisa možemo pronaći u mnogim povijesnim izvorima, a daleko najpoznatiji je simbol za ljudske duše na egipatskim hijeroglifima “akh”.

U posljednje vrijeme sve češće se mogu vidjeti u posjetu Hrvatskoj. Posebno im je drago primorje, a viđeni su i u Zagrebu.

“Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva ćelava ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Ova je grupa u preletu i krenula je jugoistočno uz Savu. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji“, komentirao je za spomenuti portal Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM.


Komentari