NAŠ PONOS: Mladi hrvatski robotičari vratili se iz Portugala sa sedam osvojenih medalja!

Hrvatski robotičari (Foto: Hrvatski robotički savez)

Mladi hrvatski robotičari na europskom natjecanju Euro RoboCupu u Portugalu, osvojili su četiri prva mjesta, dva druga i jedno treće mjesto, a Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo svih 14 ekipa,  priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Najbolji europski mladi robotičari okupili su se nakon dvije godine izostanka natjecanja uživo, od 1. do 4. lipnja u portugalskom gradu Guimarãesu na 3. Euro RoboCupu.

Sudjelovalo je više od 900 natjecatelja iz 21 zemlje, a više od 150 ekipa odmjerilo je snage u raznim natjecateljskim kategorijama.

Hrvatsku je u devet kategorija sjajno predstavilo 14 ekipa i 37 natjecatelja i natjecateljica, te 11 mentora, a čak sedam timova se vraća u Hrvatsku s odličjima, izvijestio je Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Prva mjesta (zlatne medalje)  osvojili su ‘Školska knjiga CRO team’ – u Kategoriji Rescue Line;  ‘DataCro team’ u Kategoriji Soccer Entry; ‘HROBOS CRO team’ u Kategoriji Rescue Simulation SuperTeams; i  ‘Power Splitters’ u Kategoriji On Stage Preliminary.

Duga mjesta (srebrne medalje) osvojili su CI Varazdin CRO team – u Kategoriji Rescue Maze Entry; i ‘HROBOS CRO team’ u  Kategoriji Rescue Simulation.

Treće mjesto (brončanu medalju) osvojio je ADI CRO team u Kategoriji Rescue Maze

Hrvatsku su odlično predstavile i ostale ekipe: ‘King PERO CRO team’,  ‘NLO CRO team’, VIZ CRO team;  ‘Lovrak CRO team’, ‘Uito CRO team’, Robofreak CRO team,  Raguza CRO team, i ‘Puknuta žica’.

Na organizaciji i realizaciji ovog zahtjevnog projekta surađivali su Centri izvrsnosti Varaždinske županije, Centar izvrsnosti Splitsko Dalmatinske županije te Hrvatski robotički savez uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Ovo je najbolji pokazatelj kvalitete rada u spomenutim centrima i podsticaj daljem širenju edukativnih i natjecateljskih aktivnosti u robotici, istaknuli su dr. Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog  saveza i tajnik saveza Željko Krnjajić.

Na natjecanju su sudjelovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Varaždina, Zagreba, Velike Gorice, Splita, Dubrovnika i Brača.

Jedna od prvonagrađenih ekipa ‘PowerSplitters’, tim polaznika Centra izvrsnosti novih tehnologija i informatike Splitsko-dalmatinske županije, su koristeći tri različite robotske platforme predstavili povijest grada Splita, bogatu kulturnu baštinu i ljepote svoga grada. Osim kreativnog i kostimiranog scenskog nastupa pred ocjenjivačkim povjerenstvom su na engleskom jeziku predstavili svoj rad i prezentirali tehničku dokumentaciju, izvijestili su iz Centra.

Komentari