NAPUSTILA NAS JE HRABRA LANA Djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj: ‘Mirno spavaj, anđele’

Foto: Ponos Hrvatske

Napustila nas je djevojka koja je promijenila obrazovanje u Hrvatskoj. Hrabra Lana Prager preminula je prerano, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag. Naime, zbog njezine priče, promijenjen je Zakon o srednjem školstvu. Zahvaljujući njoj, svim je učenicima koji zbog  svoje bolesti ne mogu pohađati srednju školu omogućeno školovanje od kuće.

Lana je bolovala od rijetke genetske bolesti okoštavanja mišića i vezivnog tkiva te je od osme godine bila u kolicima. Ona je prva učenica koja je iskoristila pravo školovanja od kuće, a gimnaziju je završila s odličnim uspjehom. Lana nakon toga nastavlja obrazovanje te postaje inženjerka grafičke tehnologije. Diplomirala je kao jedna od najboljih studentica u generaciji, piše Dnevnik.hr.

Predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera o tužnoj vijesti oglasila se putem svog Facebook profila.

“Jedan od najtužnijih dana. Napustila nas je najhrabrija i najkreativnija osoba koju sam ikada upoznala. Moja muza, moja inspiracija, moja lavica.

Upoznala sam je kad je završavala osnovnu školu i po tadašnjem zakonu nije mogla nastaviti školovanje. Ali, Lana i njezina mama na to nisu pristale. Zajedno smo mijenjale zakone, pomicale granice.

Bila je jedina osoba u Hrvatskoj koja je završila fakultet iz svog doma. Nedavno mi se obratila da joj pomognem da skupi novac za nova kolica. No covid nas je pretekao. Mirno spavaj anđele moj. Volim te i voljet ću te zauvijek”, napisala je Ivana.


Komentari