Napokon stižu lijekovi za djecu iz Klaićeve?

www.hkv.hr

Čini se da lijekovi mogu pomoći samo dvoje djece od sedmero odoljelih.

Izgleda da će teško oboljela djeca u Klaićevoj na kraju ipak dobiti lijek koji im povećava šanse za život. U utorak navečer sastali su se premijer Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžuić, kako bi pokušali pronaći rješenje. Nažalost, saznaje se kako je moguće da bi skupi lijek pomogao samo dvoje od sedmero djece koja boluju od neuroblastoma, teškog tumora živčanog tkiva.

Onkolozi su odbili birati kome će dati šansu za život, te je iz Klaićeve potekao apel u kojem stoji kako ne žele taj teret preuzeti na sebe. Nakon toga pokrenula se lavina u javnosti, a ubzo je pokrenuta i peticija “Pronađite 10 milijuna kuna za lijekove” koju je potpisalo 30 tisuća građana. Ona je jučer predana u Banskim Dvorima, a Vlada je pokrenula posebno povjerenstvo, što je za udrugu, koje je sve pokrenula, presporo.

“Danas smo čuli da je nekakav tjedan dana rok koji si je Povjerenstvo dalo za analizu tih sedam potencijalnih kandidata za imunoterapiju, a nismo ništa čuli vezano za financije, ne možemo dozvoliti da nas te admistrativne barijere sad zaustave”, kaže Mirela Stanić Popović iz Udruge Krijesnica.

Premijer je shvatio da nekako mora umiri javnost, stoga je održao sastanak s Kujundžićem, na kojm mu je on predstavio prve impresije povjerenstva. Ministar zdravstva kazao je kako svaki slučaj razmatraju posebno.

 

Problem je zapravo činjenica da je lijek za rijedak tumor tek nedavno odobren u Americi, a ubrzo nakon odobrila ga je i EU komisija, dok Hrvatska još nije. Upravo zbog toga roditelji oboljele djece znali su da moraju biti glasni kako bi ubrzali birokraciju i povećali svojoj djeci šansu za preživljavanje.

Ipak, ovaj lijek nije čudesno riješnje koje će izrisati tešku bolest, zasad samo dvoje djece može ga primiti odma, a za ostale je potrebno napraviti dodatne analize.

 

“Međutim taj lijek ima i svoje negativne strane i teške nuspojave i zbog toga se mora provesti opsežna analiza svakog djeteta. Ova cijela medijska priča je pripomogla da se steknu uvjeti da se počne rješavati problem i on se treba rješavati sustavno hladne glave čitavo vrijeme govorim”, ističe Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti za RTL.

>>> Klaićeva nema dovoljno novaca za lijek sedmero teško bolesne djece


Komentari