NAPOKON JE GOTOVO: Evo kako će izgledati nove registracijske tablice i kada ih možete staviti (FOTO)

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio se za, kako kaže, najjednostavnije i najjeftinije rješenje.

Nakon što je prošla Vlada raspisala natječaj, izabrala i novčano nagradila dizajnere koji su kreirali izgled novih tablice, pa na koncu odustali od svega, napokon smo dočekali pravi izgled novih tablica.

Nove tablice već su odavno trebale biti u upotrebi, raspisao se natječaj, potrošeno je puno novca, birali su se najbolji dizajni i rješenja, a na koncu je sve stalo. Bivši minitar Ranko Ostojić na kraju nije ni potpisao pravilnik kojim bi uveo tablice u upotrebu. No, novi ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio se za, kako kaže, najjednostavnije i najjeftinije rješenje.

“Ostat će stare, stavit ćemo samo na onaj prazni dio pločice zastavu europske unije i to je to. U ovom trenutku izlagat se bilo kakvom troškovima i državni proračun, a i pojedince nema smisla”, kazao je Orepić, prenosi dnevnik.hr.

Nove registracijske tablice imat će grb Europske unije na plavoj podlozi s natpisom HR, a izgled tablice bit će gotovo isti kao i onaj koji smo imali do sada. Vlasnici starih tablica neće morati kupovati nove, ali će im za odlazak u inozemstvo biti potrebna standardna ovalna naljepnica sa zemljom pripadnosti.

Screenshot
Screenshot

Ne lijepite ništa na tablice

“Mislim da je to jedno od boljih rješenja, jer postojeće poločice imaju prostor u kojeg se može ugradit grb Europske unije, odnosno oznaka koja nosi, koju će nosit Hrvatska unutar Europske Unije. Mislim da će to biti nejjednostavnije, najbrže i najjeftinije rješenje”, kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Ovako jednostavno rješenje nagnalo je mnoge vozače da popune prazno mjesto na tablici naljepnicom s grbom Europske unije, no, to nikako nemojte napraviti jer se to smatra krivotvorenjem službenog dokumenta. To bi dalje značilo kako bi vas policija mogla drastično kazniti intervenirate li na svoju ruku i izmijenite bilo što na svojim tablicama.

Zbog štednje se odustalo i od mogućnosti da više gradova ima vlastitu oznaku, a unatoč najavama nećete moći ni živjeti u jednom, a imati tablicu drugog grada. Uzevši u obzir nabavu materijala i razdoblje potrebno za testiranje, očekuje se kako bi nove tablice na cestu mogle početkom lipnja.


Komentari