Nakon višegodišnje bolesti preminuo je Nikola Novosel Miško, poznat po ulozi Tune Pišpeka iz Gruntovčana

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Križevački glumac, agronom i humorist Nikola Novosel Miško poznat po ulozi Tune Pišpeka u televizijskoj seriji “Gruntovčani” umro je u 80. godini života, nakon višegodišnje teške bolesti.

Rođen 8. studenog 1941. u Zagrebu kao najmlađi od devetero braće odrastao je u Ludbregu gdje je prijateljevao s književnikom Mladenom Kerstnerom, scenaristom popularnih televizijskih kajkavskih serija.

Glumio je i u popularnim serijama “Mejaši”, “Dirigenti i mužikaši”, “Naši i vaši”, “Odmori se, zaslužio si” te u filmu “Kontesa Dora”.

Glumio je u brojnim drugim filmovima i serijama, a kao tenor pjevao u zagrebačkim i križevačkim zborovima. Bio je inženjer, magistar i predavač poljoprivrednih znanosti te je bio politički aktivan ukazujući kroz humor na društvene i političke probleme.  Predavao je na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Davao se i kao aktivist te dužnosnik Hrvatskog crvenog križa, posebno u borbi protiv alkoholizma.  Za svestrani društveni i kulturno-umjetnički rad nagrađen je odlikovanjem predsjednika RH Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića te je počasni građanin Ludbrega. Dobitnik je nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije i grada Križevaca.


Komentari