Nakon obustave cijepljenja AstraZenecom diljem Europe, stručnjakinja tvrdi kako nema razloga za brigu

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Iz Danske je stigla vijest o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka nakon primanja cjepiva AstraZenece. Stručnjaci ističu da nije zabilježen niti jedan slučaj povezanosti smrti i cjepiva.

“To je nešto što nas sve brine na nekoj individualnoj razini. Europska agencija za lijekove je reagirala na način na koji je reagirala i to sigurno je zabrinjavajuće. Međutim, danas se moglo pročitati da učestalost problema sa zgrušavanjem krvi u cijepljenoj populaciji se ne razlikuje u odnosu na necijepljenu populaciju“, rekla je molekularna biologinja Dragomira Majhen za RTL.

Majhen je članica međunarodnog tima koji istražuje rusko cjepivo. Ističe da se problem koji se javlja s AstraZenecinim cjepivom jednako često javlja i kod opće populacije, a započeto je istraživanje koje nastoji utvrditi postoji li uzročno posljedična veza između cijepljenja i razvoja bolesti. Problem je u tome što se cijepio velik broj ljudi, a nuspojave su odmah izašle na vidjelo, međutim nije zabilježena uzročno-posljedična veza smrti i cjepiva.

“Nije pokazano, koliko znam, nije nijedna uzročno-posljedična veza smrti i cijepljenja se pojavila. To bi se trebalo staviti u onaj papirić, sve te moguće nuspojave kojima se upozorava”, napomenula je Majhen.

Oni koji su se cijepili AstraZenecom ne bi trebali imati razloga za brigu. Možda se dogodi neka nuspojava, ali trenutno to ne znamo”, istaknula je molekularna biologinja.

Dodala je i da je Johnson&Johnson cjepivo njen favorit, ali da će se cijepiti bilo kojim cjepivom kad dođe na red.


Komentari