Nakon dva tjedna rasta pojeftinilo gorivo u Hrvatskoj

Screenshot

Nakon dva tjedna rasta, u utorak je pojeftinilo gorivo u Hrvatskoj.

Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 od utorka je jeftinija za 11 lipa te sada se prodaje u rasponu od 8,99 do 9,03 kune, ovisno o kompaniji. Ovo je ujedno i najveći pad cijene benzina u posljednjih mjesec dana, a ujedno je i najniža cijena od kraja prošlog mjeseca.

Litra eurodizela u utorak je jeftinija između 7 i 9 lipa. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litru ove vrste goriva vozači od utorka plaćaju u rasponu od 8,42 do 8,45 kune, ovisno o kompaniji. Vozači koji koriste autoplin također imaju razloga za zadovoljstvo. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, cijena litre autoplina u utorak je pala za oko 8 lipa i na velikoj većini postaja prodaje se po cijenu od 4,01 kunu.

Jeftinije gorivo u Hrvatskoj posljedica je pada cijena dizelskog goriva i motornih benzina na mediteranskoj burzi. Pad je bio poprilično visok i kretao se između 3,7-4,9 posto. No, snažniji pad goriva u Hrvatskoj zaustavio je dolar, odnosno njegov rast prema kuni. Prosječni tečaj prošloga tjedna porastao je 1,6 posto i sada iznosi 7,10 kuna i najviši je od travnja. Važno je napomenuti kako je barel sirove nafte na svjetskim tržištima pao na samo 43 dolara, što je najniže od kolovoza. Ukoliko se barel zadrži na ovim razinama i dalje, mogli bi i idućega tjedna očekivati pad cijena goriva. Ipak, sve ovisi hoće li i koliko tečaj dolara nastaviti rasti u odnosu na kunu.

Komentari