NAKON DUGIH 10 GODINA: Roditelji sestara Filipović: ‘Na životu nas još drži misao da postoji zagrobni život…’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Izdržat ćemo jer živi u grob ne možemo, a onda ćemo cijelu vječnost biti s njima.”

Roditelji poginulih sestara Filipović  dočekali su istinu i pravdu. U Rijeci je uhićen Robert Žaja (46). On se slomio na detektoru laži i priznao da je kriv za kobnu nesreću prije 10 godina u kojoj su obje sestre izgubile život.

“Na životu nas još drži misao da postoji zagrobni život te da su naše djevojke na nebu i čekaju nas. Izdržat ćemo jer živi u grob ne možemo, a onda ćemo cijelu vječnost biti s njima.”, rekao je u petak Dragutin Filipović.

Njegove kćeri Višnja (22) i Gordana (18) Filipović poginule su 15. prosinca 2006. Godinama su on i njegova supruga Ljubica slušali istu rečenicu: “Istraga je još u tijeku”, no dočekali su istinu.

U četvrtak navečer, na desetu obljetnicu tragedije, policija je privela Roberta Žaju (46) iz okolice Rijeke. Kad su ga priveli, navodno se na ispitivanju slomio i priznao da je on kriv za nesreću koju je skrivio i pobjegao.

Priveden istražnom sucu u riječki Županijski sud, a određeno mu je 30 dana istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka, bez mogućnosti obrane sa slobode uz jamčevinu.

Godinama su se širile glasine i javljali svjedoci koji su tvrdili da znaju tko je skrivio nesreću, da se radilo o sinu poznatog riječkog poduzetnika. Roditelji pokojnih sestara bili su pod dojmom da se slučaj zataškava, ali i ogorčeni što su im istražitelji sugerirali da šute o njihovim razgovorima i istrazi koja sve ove godine nije davala rezultate.

Orepić ponovno pokrenuo istragu

Istraga se ponovno pokrenula tek kad ih je primio ministar policije Orepić.

“Stvari su se pokrenule nakon što nas je na našu zamolbu prije šest mjeseci primio ministar Orepić. Saslušao nas je, a tada smo mu izložili sve dokaze. Ispričali smo mu sve što znamo te tražili da se glasine dokažu ili demantiraju. On je odmah oformio tim koji se primio posla i njihov trud napokon dolazi do rezultata. U istragu se ne miješam. Obaviješten sam da je osumnjičeni priveden, ali to je zasad sve. No napokon vidim neki rezultat te mi je drago da u policiji postoje i pošteni ljudi. Oni koji imaju volje istražiti sve i s kojima je lako komunicirati, što do sada nije bio slučaj.” rekao je otac pokojnih sestara Dragutin Filipović za 24 sata.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ljubica Filipović, majka poginulih sestara, šokirana je spoznajom da je riječ o čovjeku praktički iz susjedstva.

Možda sam mu ovih godina dala milijun osmijeha, jer Metro u kojem sam radila je naslonjen na njegovo selo.”, kaže Ljubica.

Sestre su s tri mladića iz Rijeke te večeri krenule za Zagreb, gdje je živio Višnjin dečko. Višnja  je vozila autocestom, a Gordana je sjedil iza nje. Stotinjak metara od benzinske postaje Ina – Čavle htjela je preteći kamion ispred njih. Prešla je u drugi traki ugledala automobil kako juri prema njima.

Zakočila je i vratila vozilo natrag čime je uspjela izbjeći izravan sudar, no prilikom prevrtanja Višnja je preminula. Gordana je ispala iz auta kroz stražnje bočno staklo te izgubila život idućeg dana, podlijegavši ozlijedama.

 

 

 


Komentari