‘Nakon blagdana situacija će biti nepovoljnija’ Član Vladina savjeta objasnio da brojke rastu zbog više razloga

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije najbolja, a s obzirom da u ‘novom normalnom’ živimo više od godinu dana, o tome što možemo očekivati te zašto imamo toliki porast za HRT je govorio profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član vladina Znanstvenog savjeta, Ozren Polašek.

Polašek objašnjava da brojke rastu iz niza razloga.

“Ne radi se o jednom mehanizmu. Krenuli smo s popuštanjem mjera, paralelno se širi novi soj i to je razlog zašto smo u ovakvoj situaciji”, kaže i dodaje da je još jedan razlog jer nismo ni blizu ideala procijepljenosti što je oko 70 posto, a Hrvatska je na 9 posto.

“Prirodno zaražavanje nije dovoljno pouzdan mehanizam. Mijenja nam se i stav prema cjepivima. Prvo smo se fokusirali na starije da spriječimo smrtnost, sada je vrijeme za  korištenje cjepiva za kontrolu epidemije, tako da cijepimo prvo ljude s puno kontakata i one koji su bili potvrđeni kao širitelji”, dodaje.

Komentirao je što očekuje nakon Uskrsa, te da velik broj epidemioloških pokazatelja nam govori da će nakon blagdana biti još nepovoljnija situacija. Ipak, Polašek smatra da se ovaj puta ne bi treba ponoviti scenariji iz studenog.

Nada se i da će tijekom ljeta situacija biti povoljnija.

“Na temelju iskustva zemalja iz južne polutke vidimo da taj učinak sezonalnosti nije svemoguć, on će samo smanjiti učinak epidemije, ali je neće u potpunosti ukloniti. Moramo imati epidemiju pod kontrolom da bismo mogli imati punu korist od ljeta”, kaže Polašek.

“Ja se nadam spontanim rješenjima, ali bojim se da nas je već toliko puta iznenadila epidemija, da to ne smije biti glavni mehanizam”, dodaje.

Ističe i da je cijepljenje jedini mogući način da se stvari vrate u normalu.

“I dalje je poruka ista: cijepljenje je najbolji mogući način naprijed, neke optimistične procjene govore o 2022., ali najvrednije spoznaje ćemo dobiti iz zemalja koje su najviše procijepile stanovništvo, Izraela i Velike Britanije. Ako se kod njih ne pojave novi epidemijski valovi, onda se smijemo nadati povratku na nešto što smo prije imali, nešto normalno, tijekom 2020.”, zaključuje.

Komentari