Najnoviji podaci: U Hrvatskoj 551 osoba zaraženih koronavirusom! Stožer najavio popuštanje strogih mjera

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Koronavirusom u Hrvatskoj je  zaražena osoba objavili su jutros iz Nacionalnog stožera na press konferenciji. Ovaj virus je zasad u Hrvatskoj uzeo tri života.

Od jučer u 18 sati imamo 56 novih bolesnika, što je ukupno 551 zaraženih. U zadnja 24 sata imamo 94 novih zaraženih što je zadovoljavajuće. Prosječna dob bolesnika je 49,5 godina. Postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto. Od jučer u Hrvatskoj imamo troje preminulih. Posljednja je gospođa iz Slavonskog Broda koja je bila  onkološki bolesnik. Optimistično je što je 37 oporavljenih, rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar MUP-a Davor Božinović istaknuo je kako je zadovoljan s preventivnim mjerama koje su uveli. “Naš rast je linearan što ukazuje na to da se građani pridržavaju uputa. Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih sp4ecijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećala kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje

“Osigurali smo praćenje tih mjera, a posebna je pozornost na trgovinama i tržnicama. Zabranit ćemo sve trgovine osim prehrambenih osim trgovina s građevinskim materijalom na području Zagreba i okolice, a zbog potrebe sanacije posljedica potresa”, istaknuo je.

“Odluke stupaju na snagu danas, a do sada je utvrđeno da je 771 osoba prekršilo mjeru samoizolacije. Propusnice koje se zloupotrabljavaju je ozbiljno kazneno djelo jer se radi o krivotvorenju dokumenata, a u ovakvoj situaciji se neće izdavati minimalne kazne. U izradi je aplikacija koja će na minimum smanjiti izdavanje propusnica.

“Obzirom na dojave da se razni pojedinci predstavljaju kao pripadnici Crvenog križa, moramo poručiti građanima da ne otvarate vrata onima koji od vas traže novac jer naši volonteri rade besplatno. Skrbimo o 10.000 građana koji trebaju našu pomoć”, rekao je šef Hrvatskog crvenog križa Robert Markt.

Osam osoba je na respiratoru, a supruga preminulog nije među njima”, rekla je Alenka Markotić.

“Od popodne će se svim zdravstvenim radnicima mjeriti temperatura. Pripremaju se i određene nove upute za staračke domove, rekao je Beroš.

“Svi mi pojedinci u sustavu moramo biti svjesni svoje uloge, Upute stožer su vrlo jasne. Djevojčica iz Velike Gorice je zbrinuta i operirana, a moram pohvaliti i ponašanje njene majke koja nije htjela napustiti samoizolaciju. Od ostalih službi još čekamo izviješće te ćemo postupati prema njemu”, tvrdi Beroš.

Što se tiče KB Dubrava inicijalni planovi su se malo poremetili, svi su pacijenti zbrinuti”, zaključio je Beroš.

“Epidemiološka situacija se promijenila te ćemo pojačati mjere distanciranja”, rekao je Krunoslav Capak.

“Preciznu brojku koliko je bolesnih kod kuće, a koliko u bolnici još ne znamo. Manji broj ih je kod kuće koji imaju blage simptome”, rekao je Capak.


Komentari