Najnoviji podaci Stožera civilne zaštite RH: U Hrvatskoj 1222 zaraženih, preminuo muškarac iz Zagreba koji nije bio ranije bolestan

Foto: Daniel KASAP/ POOL / HINA

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj u zadnja 24 sata imamo 40 novih oboljelih, što je ukupno 1222 zaraženih. U zadnja 24 sata obavili smo 617 testoranja”, ministar zdravstva Vili Beroš.

“Nažalost, imamo jednu  preminulu u Zagrebu, riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. Također, 36 oboljelih je na respiratoru, a dobra je vijest da imamo 130 oporavljenih, pet više od jučer”, dodao je Beroš.

Prema informacijama Nacionalnog stožera u Zagrebu je 331 oboljela osoba dok ih je u županiji 93.

“Ponosni na sve građane koji slušaju upute, zapamtite da ovih dana spašavamo sebe, a ne druge. Linija rasta je i dalje linearna te upravo stoga ne smije biti popuštanja”, zaključio je Beroš.

“Ukupno imamo 565 tisuća izdanih propusnica, a 16.673 ih je odbijeno. Imamo puno skupnih zahtjeva tvrtki koje su poslale preko 100 tisuća zahtjeva”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Jutros je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite održao videokonferenciju s načelnicima županijskih stožere i dao im upute za primjenu epidemioloških zahtjeva kad su u pitanju tržnice. Lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe za otvaranje pod uvjetima epidemije. To uključuje i zaštitare koji će kontrolirati pridržavaju li se mjera.

Važno je da u taj sljedeći korak krenemo spremni, da ne izazovemo nova žarišta epidemije. Kad dobijemo sve informacije od svih stožera onda će odluka biti potpisana”, rekao je Božinović.

Na pitanje o Davoru Bernardiću koji je rekao da se već početkom siječnja mogla prognozirati epidemija i pripremiti Božinović je rekao: “Sugerirao bi vam da se na njegove izjave referira on sam jer mislim da bi to i njemu bio nerješiv lapsus. Primjerice, kada je bio prvi slučaj rekao je da nema razloga za paniku i da se neće razviti u veću epidemiju, a poslije nas je napao da smo kasnili s odlukama. Mislim da on politizira preko mjere, a sada nije vrijeme za takve stvari.

“Svaka prognoza je nezahvalna. Nema puno razloga za optimizam što se tiče Europe. U Italiji se broj smanjuje, ali su i dalje velike. Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji epidemije u Europi. Mislim da se mi jako dobro držimo”, rekao je ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak.

Capak najavljuje: SVI ćemo biti testirani na COVID-19, utvrditi će se tko je prehodao koronavirus


Komentari