NAJMONSTRUOZNIJA PRIČA GODINE: Majka spiskala novac za liječenje bolesne kćeri!

U ljeto 2018. počela je velika humanitarna akcija prikupljanja sredstava za pomoć Lani Bendelji, djevojčici koja je oboljela od raka kostiju. Poslije javnog apela nogometaša Dejana Lovrena, prikupljeno je preko 900 000 kuna. Nakon te akcije, prije otprilike osam mjeseci brojni mediji su objavili ispovijest Marijane Prpić, majke koja je odbila daljnju kemoterapiju za svoju desetogodišnju kćer Lanu. Majka je tvrdila da će liječenje kćeri nastaviti u inozemstvu. Liječnici su novinarima tada iznijeli drugu stranu priče.

Prema Zakonu o humanitarnoj pomoći (NN/102/15) koji je stupio na snagu 1. 11.2015. , jasno su propisani uvjeti i načini prikupljanja humanitarne pomoći. Pravne osobe koje imaju registriranu
humanitarnu djelatnost i rješenja nadležnih ureda, mogu se baviti i stalnim prikupljanjem humanitarne pomoći. Što se tiče humanitarnih akcija i prikupljanja sredstava za konkretnu svrhu zakonski su propisani sljedeći uvjeti:

“Humanitarna akcija vremenski je ograničeno organizirano prikupljanje humanitarne pomoći za određenog korisnika, odnosno korisnike ili za definiranu svrhu. Humanitarna akcija ne može trajati duže od 90 dana. Organizator humanitarne akcije podnosi zahtjev nadležnom uredu najmanje 15 dana prije planiranog početka akcije, a iznimno u kraćem roku, ako to zahtijevaju izvanredne okolnosti uslijed ugroženosti života i zdravlja ljudi”, stoji u Zakonu o humanitarnoj pomoći Republike Hrvatske.

Nažalost, ovaj Zakon se primjenjuje selektivno i nadležne institucije ne rade dovoljno na suzbijanje ilegalnih humanitarnih akcija, koje se nerijetko pretvaraju u mučne afere. Zbog toga ljudi gube vjeru u pomaganje i darivanje onih kojima je pomoć najpotrebnija. Zato ako donatori nemaju uvid u obiteljsku situaciju i ne poznaju organizatore akcije, najbolje bi bilo da im prvo postave jedno elementarno pitanje koje glasi- je li vaša humanitarna akcija prijavljena i odobrena od strane nadležnog Ureda državne uprave?

“Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima…” – glasi izjava liječnika koju je prenio Net.hr.

Na pitanja novinara zašto humanitarna akcija nije prijavljenima tijelima državne uprave, majka je odgovorila da to ionako nema veze zato što novac ne može podići bez suglasnosti centra za socijalnu skrb. Dokumentacija koju posjedujmo, dokazuje da to ipak nije točno. Novac na računu koji je prikupljan za troškove liječenje djevojčice, praktički je počišćen. Taj novac, prebacivan je na drugi račun s kojeg su se obavljale velike uplate na račune drugih osoba. O svemu navedenom imamo opširnu dokumentaciju, uključujući i bankovne izvode kao i imena osoba kojima je Marijana Prpić sa računa Lane Bendelje uplaćivala novac. Na primjer, stanovita Tamara Marinković, primila je s računa za liječenje Lane Bendelje uplate u iznosu od ukupno 11 000 eura. Konkretno, radi se o dvije uplate po 5000 i jedna od 1000 eura. Također, veliki iznosi novca su stigli na ime Margarete Beljak koja je bila administrator Facebook stranice odnosno grupe „Život za Lanu“. Pokušali smo ući u ovu grupu ali je ona zatvorenog profila.

Nazvali smo i gospođu Marijanu Prpić koja se trenutno nalazi u Institutu za tumore gdje je i djevojčica. Pokušali smo dobiti neke odgovore na pitanja o tome što se dogodilo s novcem koji je bio prikupljan za liječenje njene kćeri, ali nismo dobili nikakav suvisli odgovor. Marijana Prpić nam je rekla da je podignula kaznene prijave protiv oca Mislava Bendelje i to zbog objave nekih materijala na društvenim mrežama. Isti dan kad smo s njom razgovarali, na društvenoj mreži Facebook, objavila je dramatičan i zabrinjavajući status te prijetnju liječnicima koji bi trebali liječiti njenu kćer. Između ostalog, Marijana Prpić, pod svojim javnim profilom „Maja Lana“, napisala je sljedeće:

“Sram nek vas bude da nisam prvi put ustala i rekla šta radite moje dijete ne bi bilo živo, sad kad je malo bolje želite ju dokrajčiti… Ustala sam jednom mogu još jednom. Samo znajte, nisam sama al onda idu i slike i snimke doktora i vaših djelatnika i djece koje ste ubili sa kemo! Neka svi gledaju vaš rad!“- napisala je Lanina mama.

U istom statusu osvrnula se i na ulogu Centra za socijalnu skrb te najavila progon pojedinih gospođa koje tamo rade. Obratili smo se i Laninom tati, Mislavu Bendelji koji je na Općinskom sudu pokrenuo postupak da se majci oduzme pravo odlučivanja prilikom daljnjeg tijeka liječenja djevojčice. Mislav Bendelja nam je potvrdio da su institucije upoznate s cijelom situacijom, ali da previše otežu s intervencijom. Upozorava da su izgubljeni mjeseci medicinske intervencije tokom kojih Marijana Prpić kćer nije vodila ni na liječničke preglede.

Kontaktirali smo i predstavnike nekoliko institucija, socijalne radnike i liječnike koji su jedinstveni u stavu da majka nanosi veliku štetu djetetovom zdravlju. Uostalom, to piše i u nalazima psihologa koji su involvirani u ovaj slučaj. Od opsežne dokumentacije koju posjedujemo, odlučili smo objaviti samo manji dio koje je vezan uz netransparentno trošenje novca. Nazvali smo i Marijanu Šapinu Gale, pjevačicu koja je sudjelovala u prikupljanju novca po velikogoričkim kafićima. Gosti su novac stavljali u kutije, ali Šapina nas uvjerava da se radi o iznosu koji sve zajedno ne premašuje tisuću kuna. U studenom prošle godine, Marijana Prpić i njene prijateljice, među kojima i Marijana Šapina Gale, slavile su rođendan Marijane Prpić u narodnjačkom klubu “Urnebes”. Mislav Bendelja sumnja da su tom prilikom potrošile tisuće kuna koje su bile namijenjene liječenju njegove kćeri.

Inače Marijana Prpić prethodno je radila u narodnjačkom klubu “Bada Bingo” u Sesvetama. U prikupljanju novca sudjelovale su neke osobe iz tog miljea. Pokušavamo shvatiti što se dogodilo. Čini
nam se nezamislivim da bi majka pronevjerila i spiskala novac koji je skupljan za liječenje njene kćeri.

Kontaktirali smo i s nekim izvorima iz policije koji su nam otkrili da je Marijana Prpić podlegla utjecaju i pritisku osoba iz kriminalnog podzemlja, među kojima ima i osoba koje se bave trgovinom
narkoticima. Iako se radi o delikatnoj situaciji i teškoj životnoj priči, smatramo da institucije države imaju obvezu promptne reakcije, jer se ovdje očito radi o iskorištavanju i ugrožavanju djetetovog zdravlja. Naime, u spomenutom statusu u kojem proziva liječnike za ubojstva djece, Marijana Prpić najavljuje ponovni odlazak ih Hrvatske. Djevojčica se nalazi na Institutu za tumore. Nećemo iznositi detalja, ali stanje joj je izuzetno teško. Vremena za policijsku istragu možda ima, ali za malu Lanu, sve je manje vremena. Njena prava i zdravlje, moraju se zaštiti odmah, dok ne bude prekasno.


Komentari