NAJLJEPŠA NOĆ U GODINI! Suze svetog Lovre nemojte propustiti, evo gdje ćete ih najbolje vidjeti

Suze Sv. Lovre/Ante Čizmić/Cropix

Na prijelazu s noći 11. na 12. kolovoza čeka nas intenzivna kiša perseida, kod nas poznatih pod imenom Suze svetog Lovre.

Ova noćna predstava zapravo se može objasniti kao periodički komet pod imenom Swift-Tuttle koji tijekom 133 – godišnje putanje oko Sunca za sobom ostavlja dug trag prašine, a najintenzivniju aktivnost dostiže s noći 11. na 12. kolovoza.

Što se ovogodišnjeg spektakla tiče, promatrači diljem zemlje morat će se nadati manjku mjesečine i oblaka koji će, ako budu prisutni, na velikom broju mjesta otežati savršeno promatranje neba.

Da biste što bolje vidjeli kišu meteora, važno je provesti barem 30 minuta u tami kako bi se oči naviknule na takvu okolinu.

U Zagrebu postoji nekoliko lokacija koje su udaljene od gradskog osvjetljenja i na kojima će se najbolje vidjeti padanje zvijezda, a samo neke od njih su: Cmrok, Sljeme, Bundek ili Jarun.

Društvo hrvatskih astronoma objavilo je listu mjesta u Hrvatskoj gdje će se održavati organizirano promatranje zvijezda padalica.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore – kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Komentari