‘NAJLAKŠE JE ZATVORITI!’ Vili Beroš otkrio o čemu se razgovaralo na sastanku u Banskim dvorima

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Znanstveni savjet Vlade raspravljao je u Banskim dvorima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Ministar zdravstva Vili Beroš je nakon sastanka prokomentirao stanje u državi te najavljene mjere.

“U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježeno 3918 novih slučajeva zaraze koronavirusom na više od 12 tisuća testiranih, a umrlo je 85 osoba”, rekao je.

“Prosječna životna dob zaraženih je 74,4. Imali smo preminulu jednu mlađu osobu, ali sa značajnijim komorbiditetom 82. godište. 8 osoba bilo je s jednim komorbiditetom. Svi članovi Savjeta rekli su kako je važno razgovarati. Zadovoljan sam što Savjet plovi punim jedrima po ovom uzburkanom moru. Danas je cilj bila prezentacija najnovijih mjera. Svi su suglasni da je nove mjere vezano za blagdane potrebno donijeti”, dodao je Beroš, piše Dnevnik.

Rekao je kako su se članovi Savjeta složili i savjetovali da građani ranije dolaze u bolnicu. Kaže i kako se na sastanku govorilo o gospodarskim učincima pandemije.

“Najlakše je sve zatvoriti, ali ne… ova Vlada promišlja o balansu“, napomenuo je ministar zdravstva.

“Mi iz dana u dan promišljamo o našem odgovoru na pandemiju. Sutra ćemo objaviti nove mjere. Ne znači nužno da su strože mjere učinkovitije”.

“Većina znanstvenika složila se da su propusnice dobre. Ako se propusnice i uvedu sigurno je da će se neki propusti pokušati popraviti. Cilj mjera je spriječiti nepotrebna druženja”, rekao je.

“Teško je procijeniti dinamiku cijepljenja, ali mislim da će se EK boriti za svoje članice vezano za doze cijepljenja i količinu cjepiva”, komentirao je početak cijepljenja.

“Naši brojevi u ovom trenutku blago padaju, no mjesta za popuštanje mjera nema. Zimski COVID i drugi val nema veze s ljetnim COVIDOM”, rekao je ministar i dodao da nisu razgovarali o odgovornosti Vlade vezano za eventualno kasno donošenje strožih mjera.

Forenzički genetičar Dragan Primorac komentirao je cjepivo, rekavši da je dobio dobre informacije vezano za cjepivo Moderne. “Mi znamo što se tiče Pfizerovo cjepivo i za njegove nuspojave, no neke signifikantne nuspojave nismo primijetili. Gledamo što se događa u UK i SAD-u”, dodao je.


Komentari