NAJBOLJI U HRVATSKOJ: Tvrtka Sancta Domenica iz Zagreba svoje radnike plaća više od DM-a (VIDEO)

Facebook

Tvrtka Sancta Domenica iz Svete Nedjelje ostvarila je dobit od 603,5 milijuna kuna.

Titulu najvećeg trgovca potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj prošle je godine preuzela tvrtka Sancta Domenica iz Svete Nedjelje utrživši 603,5 milijuna kuna. Rekordan je to prihod, čak veći od najboljih rezultata bivšeg HG Spota.

Sancta Domenica bila je i najbržerastući te najprofitabilniji igrač u branši. Prema podacima Poslovne Hrvatske, povećala je promet za 76,3 posto i imala neto dobit od 15,1 milijun kuna, piše Poslovni dnevnik.

Bolji i od DM-a

Vesna Ramljak, vlasnica i direktorica Sancta Domenice pronašla je prostor za rast, i to u konsolidaciji vlastite mreže poslovnica te primjeni modela nagrađivanja zaposlenika kakav je iskušao lanac trgovina DM.

Goran Janičijević, voditelj maloprodaje u Sancta Domenici kaže da im je pomogao i dobar trenutak te drukčiji pristup kupcima.

“Lani je cijela branša osjetila povećanje kupovne moći građana, odnosno prvi oporavak od početka krize. No, temelj rasta Sancta Domenice, rekao bih 90-95 posto tog rasta, leži u činjenici da smo zahvaljujući konsolidaciji, novom pristupu i zaposlenicima odgrizli dio kolača konkurenciji”, kaže Janičijević.

Prema podacima, Sancta Domenica svoje zaposlenike plaća dvostruko više i od DM-a, kojem je prosječna neto plaća lani iznosila 9214 kuna.

Janičijević kaže da je to dio njihove poslovne politike, jer se trgovac najviše prepoznaje po prodavačima. “Nije dovoljno imati samo dobar prostor i atraktivnu ponudu, već treba imati motivirane i zadovoljne zaposlenike koji rade različite poslove, ali su uvijek tu da kupcu pomognu i pruže dobar savjet”, prenosi Poslovni.

Navodi da im potrošači daju najviše pohvala upravo na račun prodavača. Ove godine Sancta Domenica dosegnula je brojku od 80 zaposlenih, a plan je zapošljavati i dalje. Naime, u posljednje dvije godine tvrtka je broj zaposlenih povećala za trećinu. Pojašnjava da taj broj prati rast broja trgovina.

Zagreb, Rijeka i Split

“Koncentrirali smo se na tri velika grada, Zagreb, Rijeku i Split, gdje imamo 13 trgovina koje iz modela brand storeova, kakve imamo sa Samsungom, Sonijem, Panasonicom i LG-om, pretvaramo sve više u multi-brend ‘Sancta Domenica Storeove’ koji postaju temelj naše ponude”, kaže Janičijević.

Dodaje da su neko vrijeme bili orijentirani na brend trgovine koje su radili u suradnji s velikim brendovima, ali sada razvijaju format u kojem se u svakoj njihovoj trgovini može pronaći top 5 brendova iz svih kategorija.

Po pisanju Poslovnog dnevnika još uvijek ne planiraju ići u ostale hrvatske gradove. Međutim, u 2017. godini proširit će se na tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije.

Najbolji u neto dobiti

Samo usporedbe radi, HG Spot lani je imao prihod od 95,6 milijuna kuna uz rast od 51,5 posto. Za petama Sancta Domenici jedino je tvrtka E plus iz Donjeg Stupnika, koja je lani povećala prihod za 8,1 posto na 584,6 milijuna kuna uz neto dobit od 5,9 milijuna kuna.


Komentari