NADA ZA OBOLJELE OD RAKA: Svi su ozdravili nakon korištenja eksperimentalnog lijeka

Laboratorij, ilustracija(Foto: Pixabay)

U SAD-u je provedena studija na malom broju pacijenata koji boluju od raka rektuma. Svi bolesnici su nakon liječenja eksperimentalnim lijekom ušli u remisiju.

Riječ je o lijeku Dostarlimab, koji se prodaje pod robnom markom Jemperli. Radi se o imunoterapijskom lijeku koji se koristi u liječenju raka vrata maternice, a ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome je li uspješan i protiv raka debelog crijeva. Dosadašnji rani rezultati sugeriraju da je iznenađujuće učinkovit.

“Vjerujem da je ovo prvi put da se ovo dogodilo u povijesti bolesti raka”, rekao je za New York Times medicinski onkolog Luis Diaz Jr. iz bolnice Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK)

Tumori su nestali

U ovoj maloj studiji pozitivni rezultati dosad su viđeni samo kod 12 pacijenata (toliko ih je do sada sudjelovalo u istraživanju), a ispitivanje je još u tijeku. Svi pacijenti su imali tumore s genetskim mutacijama MMRd, koje se nalaze kod pet do deset posto pacijenata s rakom rektuma. Pacijenti s takvim tumorima obično manje reagiraju na kemoterapiju i zračenje pa je povećana potreba za kirurškim uklanjanjem njihovih tumora.

“Standardni tretman raka debelog crijeva kirurškim zahvatom, zračenjem i kemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Mogu patiti od disfunkcije crijeva i mokraćnog mjehura koja im mijenja život, inkontinencije, neplodnosti, seksualne disfunkcije i još mnogo toga”, kaže medicinska onkologinja MSK-a Andrea Cercek, a prenosi Science Alert.

Pacijenti iz studije dobivali su Dostarlimab svaka tri tjedna tijekom šest mjeseci, uz mogućnost standardne ​​kemoradioterapije i operacije ako se tumori vrate. No, to se nije dogodilo. Nakon šest mjeseci praćenja svih 12 pacijenata u ispitivanju više nije imalo tumore, koji bi se mogli vidjeti putem MRI-ja, PET-a, endoskopije i biopsije.

Otprilike tri četvrtine od 12 pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave od uzimanja lijeka, uključujući osip, svrbež, umor i mučninu te kod nikoga nije zabilježen ponovni rast tumora. Prosjek praćenja pacijenata je bio otprilike godinu dana.

U konačnici ispitivanje će uključiti oko 30 pacijenata. Kada sve završi, vidjet će se koliko je Dostarlimab siguran i učinkovit kod bolesnika s rakom debelog crijeva. “Do tog trenutka moramo se odnositi prema trenutačnim rezultatima s optimizmom i oprezom”, kazala je onkologinja Hanna K. Sanoff s američkog Sveučilišta Sjeverne Karoline.


Komentari