Nacionalni je dan multiple skleroze. ‘Zbog epidemije koronavirusa 62,3% oboljelih nije moglo na kontrolu’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, koji se danas obilježava, Savez društava multiple skleroze organizira virtualni MS Tjedan tijekom kojeg nizom online aktivnosti educira građane o toj bolesti od koje u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 ljudi.

Oboljeli u Hrvatskoj suočavaju se s nizom prepreka, poput nemogućnosti ostvarivanja svojih prava zbog spore, neučinkovite i zapetljane administracije, navodi se u priopćenju Saveza društava multiple skleroze Hrvatske te upozora kako mnogi zbog pandemije COVID-19 nisu mogli dobiti ni pravovremeno liječenje.

“Potrebno je ciljano i tematski educirati i uključiti oboljele u dijalog sa stručnjacima i donositeljima zdravstvenih i socijalnih politika”, stoji u priopćenju.

Proveli su i anketu prema kojoj među 417 oboljelih od multiple skleroze njih 44,9 posto se za vrijeme pandemije ustručavalo potražiti liječničku pomoć zbog straha od zaraze koronavirusom.

“Kod 62,3 posto oboljelih kontrolni pregledi u vrijeme pandemije kod specijalista su djelomično ili im nisu uopće bili dostupni. 52,5 posto oboljelih izjasnilo se kako im se pogoršalo ili djelomično pogoršalo psihičko stanje. 56,9 posto oboljelih smatra kako je zdravstveni sustav u vrijeme pandemije djelomično ili u potpunosti zakazao”, navodi se u priopćenju.

U sklopu MS Tjedna snimili su i objavili tri webinara za oboljele u svrhu edukacije, koje su izradili stručnjaci i članovi Saveza te su održali dvije panel diskusije Multipla skleroza za vrijeme COVID-19 i Izazovi liječenja multiple skleroze u regiji – možemo li bolje.

Ključni dijelovi panela objavljeni su na Youtube kanalu saveza koji se nalazi na poveznici.

Multipla skleroza (MS) je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjega živčanog sustava. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidiva tijeka, a od nje čak dva puta češće obolijevaju žene, nego li muškarci.

ŽIVOTNA PRIČA Zagrebačke liječnice koja je izgubila dvoje djece, a potom krenula u borbu s teškom bolešću i pobijedila!


Komentari