Na moru ste? Nipošto se nemojte kupati na ovim plažama, one su gadno onečišćene fekalijama!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na dubrovačkim plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotel Rixos u utorak je more onečišćeno fekalijama, tj. bakterijom Escherichia coli, pa se do daljnjega ne preporučuje kupanje, izvijestili su u srijedu iz dubrovačko-neretvanskog županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Još se čekaju rezultati uzorkovanja na plažama u uvali Sumartin i Vis 2, navode iz županijskog Zavoda.

Onečišćenje fekalijama potvrđeno je ispitivanjem kakvoće mora na tim kupalištima tijekom sedmog ispitivanja kakvoće mora za kupanje u sezoni.

 “Utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plažama Šulić, Danče, Hotel Bellevue i Hotel Rixos prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli. Uzimanje uzoraka mora ponavljat će dok ne prestane onečišćenje“, ističu iz Zavoda.

Inače, još 13. kolovoza fekalijama je prvi put ove sezone onečišćena plaža u uvali Sumratin, a 17. kolovoza županiji Zavod je proglasio prestanak tog onečišćenja.

Međutim, u srijedu je primijećeno da je more na toj plaži zamućeno te da su vidljivi suspendirane tvari, biljni otpad i komadići WC papira. Zato su uzeti dodatni uzorci, kao i na susjednoj plaži Vis 2.

Problem s fekalijama zabilježen je i u Korčuli, gdje je 11. kolovoza na plaži Hotela Park utvrđeno onečišćenje fekalijama, koje se 14. kolovoza proširilo i na susjednu gradsku plažu Banje. Iz Zavoda su prestanak onečišćenja na plaži Hotela Park proglasili 17. kolovoza, podatci su županijskog Zavoda za javno zdravstvo.


Komentari