Na korak smo do ukidanja američkih viza! Dohvatimo li taj datum, vize se ukidaju sljedeće godine!

foto:pexels

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputio je zamolbu državnim službenicima u resornom i drugim ministarstvima te kolegama iz bankarskog i poslovnog sektora da – samo ako to žele – podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD.

Kako je riječ o podnositeljima koji će gotovo sigurno tu vizu i dobiti, time bi se poboljšala statistika i spustila stopa odbijenica ispod tri posto, što je posljednji kriterij za ukidanje turističkih i poslovnih viza za SAD, doznaje Večernji list od izvora u MVEP-u.

Nadoknadili bi trošak Hrvatska je bila nadomak ispunjavanju tog uvjeta, no pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i broj zahtjeva za vizama smanjila na minimum, pa je ovo način da se nadoknadi taj manjak. Vremena ima malo jer Amerikanci fiskalnu godinu, tijekom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. rujna. Dohvatimo li taj datum, vize se ukidaju sljedeće godine.

Kako sada stoje stvari, potrebno nam je oko 2000 odobrenih viza, a u računicu treba ukalkulirati i podatak da, prema sadašnjoj statistici, 33 pozitivna rješenja poništavaju učinak jedne odbijenice. Kad država jednom uđe u bezvizni režim sa SAD-om, taj je status stalan i u principu se ne revidira.

Propusti li Hrvatska ovaj vlak, sada kad je nadomak cilju koji čeka od proglašenja neovisnosti, ulazimo u novu fiskalnu godinu i cijeli postupak računanja stope odbijenica počinje ispočetka, piše Večernji.

Hrvatska je jedna od četiriju država članica EU čiji državljani još uvijek trebaju vizu za ulazak u SAD i već dulje vrijeme ulažemo znatne napore da se ta činjenica promijeni na dobrobit hrvatskih državljana, kao i znanstvene i poslovne zajednice – kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Komentari