NA KAVU VEĆ ZA TJEDAN DANA? Priča se o tome kako bi kafići mogli uskoro proraditi, no ne onako kako smo naučeni

Foto: Ana Korenić

Osd 1. veljače svi kafići bi mogli posluživati kavu za van, moglo bi se zaključiti iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša. Što o tome misli, za Dnevnik je govorila Jelena Tabak, nova predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja i nasljednica Marina Medaka.

“Greške koštaju glave veliki broj obitelji u Hrvatskoj”, kaže Tabak te nastavlja: “Ono što smo mi tražili su kompleksne mjere koje bi nas spasile za izdržati ovu godinu. Nismo očekivali veliko popuštanje mjera, no strašno nas je mučilo što nismo bili izjednačeni s hotelima i fast foodovima. Trajno je zatvoreno preko tisuću ugostiteljskih objekata. I dalje tražimo nastavak mjera za održavanje radnih mjesta”.

Podsjećamo, Vili Beroš je u nedjelju nakon sastanka s članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite i premijerom Andrejem Plenkovićem rekao kako je u nedjelju je održan međuresorni sastanak, svih onih koji su čitavo vrijeme involvirani. Pratili su situaciju u Europi i svijetu, zaključili su da je stanje zadovoljavajuće, ražmišlja se o popuštanju restrikcija, tvrdi ministar Beroš. Prve bi na redu trebale biti sportske aktivnosti, kada se spominje popuštanje epidemioloških mjera.

Sljedećeg tjedna će se evaluirati određene stvari koje su danas točno determinirane, sadašnje mjere traju do 31. siječnja, pa će u skladu s novim okolnostima donositi mjere. Vrlo je to zahtjevan posao, kaže, jer se pojavljuju novi sojevi koronavirusa. Vrlo je to dinamičan i zahtjevan proces. Ako ne bude novih epidemioloških okolnosti, kao nagrada hrvatskom narodu bi mogla slijediti relaksacija mjera. Razgovara se o tome da se učenici od 5. do 8. razreda vrate u škole, nastava online nije adekvatna, a nastava uživo je puno bolja, kaže Vili Beroš, te govori kako je rizik ne samo boravak u školi, već i dolazak te odlazak od i do škole.

Moramo gledati širi kontekst, jer je jedna od tema Europskog vijeća sekvencioniranje genoma virusa, rekao je ministar, kako bi se zaštitili od novih sojeva. Dodaje kako nam ljudi dolaze s raznih strana svijeta, moramo biti oprezni. Stalno se spominje broj zaraženih, a on nije dovoljan kako bi se pratila cijela situacija. Ako je broj zaraženih ispod 50, kažu epidemiolozi, tek je tada situacija pod kontrolom. U obzir treba uzeti više parametara. Sve su to krajnje kompleksni elementi, u analizu treba uključiti više toga.


Komentari