Na HRT-u u tajnosti potpisan ugovor vrijedan gotovo 70 milijuna kuna

Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Za projekt je predviđemo 68,4 milijuna kuna.

Siniša Kovačić je svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a odobrio izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje s 9,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 milijuna kuna po epizodi, mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke “Grička vještica”.

Jedan od najskupljih projekata

“Grička vještica” jedan je od najsupljih projekata u novijoj povijesti, a ona premašuje i “Generala” koji se bavi životom Ante Gotovine i stoji 1,2 milijuna po epizodi. 

HRT je dosada javno potpisivao ugovore svojih velikih projekata, ali ugovor o financiranju “Gričke vještice” potpisan je u tajnosti, a svoj potpis je stavio Blago Markota prije desetak dana u dogovoru s Jadran filmom Vinka Grubišića.


Serija se najavljuje godinama

Prije deset godina govorilo se o zajedničkom projektu HRT-a i Jadran filma koji posjeduje prava na ekranizaciju ove serije. Najavljeno je 36 nastavaka, a Vanja Sutlić, koji je 2009. bio ravnatelj HRT-a bez javnog natječaja odobrio je snimanje spomenute serije i ogromna financijska sredstva.

Ni tada nije bilo javnog natječaja, a ravnateljstvo se pravdalo da on nije potreban zbog “već otkupljenih autorskih prava” i “HRT nije mogao birrati s kime će ući u taj projekt”.

Snimanje je tada naknadno stopirano zbog “lošeg scenarija” i odluka o dodjeli sredstava nikada nije stupila na snagu.

Treba naglasiti i da se osim “Gričke vještice”, tadašnje Sutlićevo ravnateljstvo odlučilo na to da će još tri dramske serije, “Posljednji Zrinski”, “Čuvaj se senjske ruke” i “Vjerujem u anđele” financirati sa 110 milijuna kuna i to bez javnog natječaja, piše Index. Taj novac trebao je otići producentskim kućama Jadran film, Planet B i Proactiva.

68,4 milijuna kuna za “Gričku vješticu”

U prvotnom dogovoru predviđeno je 12 epizoda, od kojih bi svaka stajala 1,9 milijuna kuna, a postojala je i mogućnost snimanja dodane 24 epizode. Za prvu sezonu HRT je bio spreman iskreširati 22,8 milijuna kuna, kada se sve zborji, tri sezone koštale bi 68, 4 milijuna kuna. Stopiranje tog projekta dovelo je do sudske parnice koja je okonačana u rujnu prošle godine izvansudskom nagodbom.

Ni glasa iz HRT-a i Jadrana

S HRT-a su kazali kako će javnost i novinare pravodobno obavijestiti o svemu vezanom za ovaj slučaj, no nije jasno što pravodobno znači ako je parnica okončana u rujnu, a ugovor potpisan prije deset dana. Iz Jadran filma također nema nikakvih informacija, a o svemu, navodno, nije obaviješten ni Nadzorni odbor HRT-a kojem se trebaju “prijaviti” svi poslovi skuplji od 10 milijuna kuna. Upravo zbog toga je ovaj potez Kovačića vrlo upitan.

Projekt snimanja “Gričke vještice” podržao je i Milan Bandić koji ga je s veseljem i ponosom najavio prije nekoliko mjeseci.

Komentari