NA DANAŠNJI DAN Zastava Republike Hrvatske dobila je svoj izgled

aliceinwondernails.blogspot.com

Na današnji dan 21. prosinca 1990. službeno je usvojen izgled zastave Republike Hrvatske. Sastoji se od triju jednako širokih vodoravnih pruga crvene, bijele i plave boje s grbom Republike Hrvatske u sredini.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema Ustavu zastava Lijepe naše ima “tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim hrvatskim grbom u sredini”.

„Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave s grbom Republike Hrvatske u sredini. Omjer širine i dužine zastave je 1 : 2. Boje zastave su položene vodoravno i to ovim redom s gornje strane: crvena, bijela i plava. Svaka boja čini jednu trećinu širine zastave. Grb Republike Hrvatske je smješten u sredini zastave tako da gornji dio grba (kruna) zalazi u crveno polje zastave, a donji dio grba zalazi u plavo polje zastave. Središnja točka grba poklapa se s točkom u kojoj se sijeku dijagonale zastave”, kaže Zakon o grbu, zastavi i himni RH.

Foto: Park skulptura Dubova

Modernu Hrvatsku zastavu dizajnirao je i likovno oblikovao akademik Miroslav Šutej 1990. godine, baš kao i grb. Ujedno je i dizajner moderne hrvatske kune, baš kao i novčanica.

Šutej je dizajner i modernih kockica, baš kao i prvog dresa koje je nosila nogometna reprezentacija samostalne države Hrvatske.

Jeste li znali?

 

Hrvatska zastava ujedno je i jedina zastava na svijetu s najvećim brojem životinja na njoj. To su redom: tri zlatne okrunjene leopardove glave kao grb Dalmacije, grb Istre sa zlatnom kozom, te grb Slavonije sa kunom.

Komentari