‘Mutirani virus je stigao u Mađarsku’ Markotić objasnila što će se dogoditi ako dođe do trećeg vala

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za intenzivne bolesti dr. Fran Mihaljević, na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite skrenula je pozornost na novu važnu ugrozu. Naime, istaknula je kako se posebna pozornost obraća na ljude koji se vraćaju iz Ujedinjenog kraljevstva i iz mjesta gdje su zabilježene pojave novog soja koronavirusa.

Dodala je kako je bolnički sustav pod manjem opterećenjem, ali da i dalje moramo biti oprezni.

“Imamo dobar, izvrstan rezultat, ali to ne znači da smijemo ignorirati situaciju koja je u Europi, a to je da jedan dio zemalja ima jedan vrlo visoki porast koji se dogodio u kratko vrijeme. Mutirani virus je već u Mađarskoj, vjerojatno ga ima i u drugim zemljama u okruženju. Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170″, rekla je.

Ponavlja se, tvrdi, ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti.

“Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih. Važno je da se pazimo, da pratimo situaciju, da na vrijeme identificiramo virus, bolesni neka se jave liječniku, neka posebno paze ako su bili u Velikoj Britaniji ili Irskoj…”, zaključila je Markotić.

Podsjećamo, u posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3276. Među njima su 1742 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 139 pacijenata. Preminulo je 39 osoba.

 


Komentari