Mrak Taritaš smatra da je Vlada školstvo dovela do apsurda! ‘Tko brine za mentalno zdravlje djece?’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Članice Ženskog kluba u Saboru optužile su Vladu da od početka epidemije unosi kaos u školski sustav te da stvara velike teškoće prebacivanjem odgovornosti za funkcioniranje obrazovnog sustava na nastavnike, škole, roditelje, ali i liječnike obiteljske medicine.

Marijana Puljak iz stranke Pametno ustvrdila je da za nekoliko dana počinje najizazovnija školska godina koja donosi puno pitanja, a odgovori kasne.

“Upute Ministarstva su primjenjive u idealnim uvjetima, u prostranim školama, s manjim brojem učenika, mladim i otpornim nastavnim kadrom, u jednoj smjeni, no, situacija u Hrvatskoj je potpuno drugačija, kazala je, naglasivši da 822 škole rade u dvije smjene, a 14 čak i u tri smjene. Škole s dvije ili tri smjene pohađalo je 278.580 učenika, odnosno, 60 posto”, kazala je, dodavši da je odgovornost, pod izlikom različitosti škola prebačena s Ministarstva na osnivače i tako stvorila velike teškoće.

Glas-ova Anka Mrak Taritaš ocijenila je kako nitko zapravo ne zna kako će se nastava odvijati, a iskazala je i zabrinutost za mentalno zdravlje djece.

“Nastava počinje za nekoliko dana, ali nikome nije u potpunosti jasno kako bi se trebala odvijati. Ono što sigurno znamo je da Vlada i nadležno Ministarstvo dosljedno i dalje prebacuju odgovornost za funkcioniranje obrazovnog sustava na nastavnike, škole, roditelje, a sada i na liječnike obiteljske medicine koje roditelji zasipaju zahtjevima za ispričnice jer se boje djecu slati u školu”, kazala je.

Smatra da je Vlada školstvo dovela u apsurd, a najbolje je ga je vidjeti u riječima ministra Radovana Fuchsa koji je na pitanje kako će se odvijati nastava odgovorio “odnosi se na vašu djecu, vašu školu i vaš razred, možda saznate u ponedjeljak 7. rujna”.

“Naša djeca ne mogu izgubiti još jednu školsku godinu, a sada prijeti opasnost da bude izgubljena i sljedeća jer virus je činjenica i tu je. Svjedočimo da Vlada odgovornost sa sebe prebacuje na sve druge i ne odgovara na brojna zdravstvena, obrazovna i radno-pravna pitanja nastavnika”, upozorila je.

Zapitala se i tko brine za mentalno zdravlje djece u ovoj nenormalnoj situaciji jer škole imaju po jednog pedagoga ili psihologa.

Komentari