MOŽE LI SKUPLJE? Plenković i članovi stožera u NSK sjede na stolicama vrijednim tri tisuće eura po komadu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Za potrebe Vlade i Stožera za vrijeme presjedanja Europskom unijom nabavljeno je 50 stolica koje su smještene u NSK. Riječ je o luksuznim stolicama koje vrijede tri tisuće eura po komadu, iako iz NSK tvrde da su koštale manje.

Za hrvatsko presjedanje Europskom unijom preuređena je Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Ukupno je projekt uređenja koštao 95 milijuna kuna, što je bilo znatno više od početno predviđenih 62 milijuna.

Za potrebe uređenja nabavljene su i posebne stolice na kojima sjede članovi Vlade i Stožera. Riječ je o Eames Aluminium Management dizajnerskim stolicama, doznaje 24sata. Stolice su vrhunske kvalitete, a proizvode se još od 1958. godine. Za potrebe Vlade nabavljeno je pedeset modela s kožnim presvlakama. Proizvodi ih švicarska tvrtka Vitra, a cijena po komadu je 3.140 eura.

Iz NSK tvrde da su stolice nabavljene preko zagrebačke tvrtke Themelia za samo 8730 kuna po komadu. Ugovor vrijedan 1.081 milijun kuna bez PDV-a između NSK i Themelije sklopljen je 2019. godine, a osim ovih stolica, obuhvaćao je i fotelje, taburee i stolove. Navedene su detaljne specifikacije za stolice, a Vlada nije bila zainteresirana za jeftiniji platneni model.

U maloprodaji takva stolica košta 20 tisuća kuna, kako Themelia tvrdi na svom Facebooku. Za razliku u cijeni nisu se izjasnili na upit 24sata, pozvavši se na zaštitu podataka.

Foto: Facebook screenshot


Komentari