Most konačno otkrio pitanja za referendum oko teme koja je posvađala cijelu Hrvatsku, evo kako će glasiti

Foto: Most

Most želi ukinuti “stožerokraciju” pa od 4. prosinca kreće u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rečeno je  na konferenciji za novinare saborskog Kluba Mosta.

“Naš cilj je ukinuti ‘stožerokraciju’ i zato pokrećemo dva referendumska pitanja”, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika Mosta da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Marija Selak Raspudić objasnila je referendumska pitanja, istaknuvši da je prvo pitanje ustavotvorno i glasi: „Jeste li za to da se članak 17., stavak 1. Ustava RH, mijenja i glasi: „U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, velikih prirodnih nepogoda te epidemije, odnosno pandemije, pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, Predsjednik Republike. I zaokružuje se ZA ili PROTIV.“

Druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite nego Hrvatski sabor.

Drugi je da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru.

Za prikupljanje potpisa javilo se više od 49.000 građana

Treći cilj je da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku 30 dana ukine, a o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

“Sve odluke u prethodnom vremenu gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom”, kaže Selak Raspudić.

Zastupnik Marin Miletić najavio je će prikupljanje potpisa početi u subotu, 4. prosinca, od kada će građani moći poslati poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovu “parapolitičkom tijelu” Stožeru civilne zaštite RH.

“Do sada se okupilo 6270 volontera, a potpisi će se skupljati u svakom kutku Hrvatske. Gotovo je 50.000 ljudi koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa i javljaju se svakodnevno. Uvjereni smo da ćemo uspjeti” rekao je Miletić

Nino Raspudić je napomenuo kako su danima bili izloženi omalovažavanju.

“Sada kada su pitanja tu jasno je da se obraćamo svima, lijevima i desnima, cijepljenima i necijepljenima. Uspravite se i podignite glavu. Podržite ovu inicijativu kako bi se svi zajedno na legalnim i legitimno temeljima borili svi zajedno i suzbili ovu epidemiju” istaknuo je Raspudić.


Komentari