Moguće smanjenje razmaka od 2 metra? Capak: ‘To je umjetna granica, može se mijenjati’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Na presici Nacionalnog stožera u ponedjeljak raspravljalo se o održavanju razmaka u svrhu sporijeg širenja koronavirusa. Krunoslav Capak zaključio je riječ o umjetnoj granici koja se može mijenjati po potrebi.

“Bitno je je li prostor otvoren ili zatvoren. Kod nas je temeljem dogovora s ECDC-om bio dogovor od dva metra u zatvorenom. To je jedna umjetna granica. Moguće je da se te granice mijenjaju. Imamo dokaz da se aerosol širi puno dalje od ta dva metra”, rekao je Capak.

Američki epidemiolog Anthony Fauci zalaže se za smanjenje pravila o držanju distance od dva metra. Nova istraživanja sugeriraju da bi razmak bilo moguće smanjiti na metar. Capak je na presici istaknuo da se virus puno lakše širi u zatvorenom prostoru.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4342. Među njima su 874 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

Pokazano je da britanski soj trenutno dominira Hrvatskom, a Beroš je naglasio važnost osobne odgovornosti.

Britanski soj polako preuzima primat u Hrvatskoj, a situacija u okruženju govori nam da moramo raditi na osobnoj odgovornosti. O tome ovisi hoćemo li imati sezonu ili će nas turisti zaobilaziti”, rekao je Beroš.


Komentari