MOBILIZACIJA STUDENATA! Veliki manjak zdravstvenog kadra i rapidan porast oboljelih se neće moći pokriti samo s umirovljenim liječnicima

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Situacija s koronavirusom u Hrvatskoj postaje sve neizglednija, o čemu svjedoče i jučerašnji novi crni rekordi. Upaljeni crveni alarm za sobom je povukao i strože mjere.

Osim uvođenja novih strožih mjera, donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za smještaj onih s blažom do srednje teškom kliničkom slikom.

Službeno je potvrđena i mobilizacija umirovljenih liječnika, no to nije sve. Zbog manjka zdravstvenog kadra zbog samoizolacija liječnika i medicinskog osoblja te rapidnog porasta oboljelih posljednjih dana sustav je pozvao iskusne te studente i najmlađe liječnike koje tek čeka specijalizacija. Hrvatskoj liječničkoj komori do nedjelje ujutro javilo se 20-ak umirovljenih liječnika, piše Večernji, koji navodi kako se među prvima pozivu odazvao i 68-godišnji transfuziolog iz Zagreba dr. Edin Zujović.

Jedan sam od 42 liječnika s ordenom časti i bila bi sramota kad se ne bih javio na ovaj apel i pomogao kako mogu sustavu koji je ozbiljno ugrožen u zaštiti zdravlja i života ljudi u ovoj situaciji. Nezamislivo je da sjedim kod kuće, imam fizičku, psihičku i moralnu obvezu pomoći – kazao je za Večernji Dr. Zujović, koji je slično reagirao i 1991. kad je Vukovar trebao pomoć. Javio se i iz Zagreba uputio u pakao Vukovara, u čijoj je bolnici s ostalim kolegama liječnicima i medicinskim osobljem liječio branitelje i civile tri mjeseca, do pada grada sredinom studenoga, da bi nakon boravka u tranzitnom logoru u Srijemskoj Mitrovici bio razmijenjen.

Istovremeno, i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poslala je apel liječnicima koji su u politici da se i oni aktiviraju.

“U ovim iznimno teškim vremenima, dok se predsjednik i premijer prepucavaju kao dva trećaša, a dio građana upitnog znanja organizira prosvjede za “svoju slobodu i demokraciju”, pišu gomilu netočnih podataka koje potom tragično velik broj građana prihvaća kao istinu i širi dalje, odjekuje gromoglasan tutanj urušavanja postojećeg zdravstvenog sustava.

HUBOL poziva sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće”, poručili su iz HUBOL-a.

Od danas vrijede nove mjere koje je donio Nacionalni stožer: Ovo je sve čega se sada morate pridržavati


Komentari