Mještani Banovine bore se s osjećajima straha i panike. Pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon niza sinoćnjih jačih potresa Hrvatski Crveni križ izvijestio je da do sada pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške.

“Mnogi stanovnici bore se s osjećajima neizvjesnosti, straha i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 3.100 usluga psihosocijalne podrške“, navodi HCK u priopćenju.

Od prvog potresa, 29. prosinca podijeljeno je  više od 300 tona hrane, više od 78 tisuća toplih obroka za mještane Banovine te više od 13 tisuća toplih obroka za operativne snage. Uz to, volonteri su više od 211 tisuća litara vode, više od 42 tone odjeće, 719 grijalica uz svu ostalu humanitarnu pomoć.

Crveni križ je dostavio je i 60 isušivača za sve one kojima je zbog oštećenja stambenih objekata vlaga prodrla u domove. Riječ je o prvoj pošiljci, a u narednim danima sukladnom potrebama dolazit će i nove pošiljke. Aktivno surađuju i s ostalim operativnim snagama, među kojima je Nacionalna udruga ugostitelja koja je postavila kuhinju odmah nakon potresa i iste večeri skuhani su i podijeljeni topli obroci stradalima.

HCK je osiguravao namirnice za pripremu obroka, a kuhari Udruge ugostitelja svakodnevno su kuhali, dok su volonteri Crvenoga križa obroke dostavljali ljudima koji nisu mogli sami doći po njih.


Dosad je na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno 64.669 donacija u ukupnom iznosu od 40.063.039 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 84.804 poziva, u vrijednosti od 530.025 kuna ( uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Vezano uz pomoć na terenu napominju i da je trenutno najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima.

Komentari

loading...