MJERE U ZAGREBU SE PRODULJUJU DO 15. SVIBNJA! Božinović poručio: ‘Situacija je bolja, ali nema opuštanja’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na konferenciji za medije u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objavio je kako je sedmodnevna incidencija najniža u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Višu incidenciju od Hrvatske imaju Švedska i Cipar. “Na jučerašnji dan smo u Hrvatskoj potrošili više 46.000 doza cjepiva i to je rekord do sad potrošenih doza cjepiva u jednom danu”, rekao je Capak.

Alemka Makotić rekla je kako se u Europi prati trotjedni pad broja oboljelih, ali i dalje je previsoki broj na dnevnoj bazi.

“Više od 90 posto virusa u Europi je tzv. britanski soj, a što se tiče ostalih sojeva nije zabilježen njihov porast. U sedam europskih zemalja identificirano je nekoliko bolesnika s indijskim sojem koronavirusa. Europski centar za kontrolu bolesti izdao je upute vezane uz cijepljenje. Iz EMA-e su informacije da se i dalje prati situacija vezana uz cjepiva, posebice uz AstraZenecu i Johnson&Johnson. Došlo je do novih znanstvenih spoznaja koji se vežu uz rjeđi poremećaj kada se aktiviraju krvne pločice i dovodi do tromba. Može li se nakon prve doze cjepiva AstraZenecom koristiti neka druga vrsta cjepiva? Na tu temu prvi rezultati mogli bi biti u svibnju. Zasad nisu zabilježeni incidenti vezani uz drugu dozu AstraZenece”, istaknula je Markotić.

Ministar Božinović osvrnuo se na epidemiološke mjere. “Iako je situacija nešto povoljnija, to ne znači da se možemo opustiti i popuštati mjere. Stožer je do 15. svibnja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad trgovina, javni prijevoz i ograničenja prelaska granice RH. Izmjene su za osobe koje u RH dolaze iz EU ili schengenskog prostora, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa. Oni više neće morati ponoviti testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana. Hoće li ga raditi, ovisi o zemljama u koje se vraćaju”, rekao je.

Šest regionalnih odluka

“Osobama koje su preboljele COVID te su cijepljene jednom dozom cjepiva, imat će izuzeće od obaveze predočenja negativnog testa ili karantene. Stožer je donio i šest regionalnih odluka. Za Grad Zagreb, Šibensko kninsku županiju produljena je važnost mjera koje su na snazi do 15. svibnja. Za Zadarsku i Brodsko-posavsku također, ali do 9.5. za Zadarsku, a do 16.5. za Brodsko posavsku. Imamo i ublažavanje mjera u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabrana prodaje alkohola će biti od 22 do 6, a ne od 20 do 6 kao do sada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata će se moći odrediti u trajanju od 6 do 22 a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika. U dolini Neretve se stavljaju izvan snage odluke za Metković, Ploče i Opuzen. Primjenjuju se samo mjere uvedene na nacionalnim odlukama”, rekao je Božinović.

Na upit o platformi, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je platforma u radu, za utorak je naručeno više od 3000 osoba zainteresiranih za cijepljenje. “Prema mojim informacijama platforma funkcionira. Stalno sam u komunikaciji s informatičarima i dobivam informacije”, rekao je ministar.

“Cilj nam je doći do onih koji nisu iskazali interes za cijepljenje”

Komentirao je i slučaj starije gospođe koja je cijepljena, ali je ponovno dobila poziv za cijepljenje što je objasnio činjenicom da je netko tko je trebao, nije uveo u evidenciju cijepljenih osoba. “Treba omogućiti adekvatni upis u evidenciju cijepljenih osoba”, istaknuo je Beroš i ispričao se osobi koja je dobila taj poziv.

Međutim, novinarka je naglasila kako je ta osoba dobila poziv na drugo cijepljenje, a uopće nije cijepljena.

“Za sada se nudio termin samo za cijepljenje AstraZenecom, a od srijede će se nuditi cijepljenje Pfizerom. Liječnici imaju mogućnost biranja pa gospođa ima dvije opcije – ili čekati drugi krug pozivanja ili se javiti svom liječniku koji će ju naručiti na cijepljenje cjepivom koje želi. Platforma služi za bilježenje interesa građana za cijepljenje. Cilj nam je doći do onih koji nisu iskazali svoj interes za cijepljenje, koji su kod kuće i razmišljaju o tome hoće li se cijepiti”, istaknuo je Beroš te dodao kako su se duplirali poslovni procesi kako bi bili sigurni da će informacija o cijepljenju doći do svih ljudi.

Beroš je upitan i zašto za pokretanje stranice koronavirus.hr nije proveden javni natječaj te kako je odabrana baš tvrtka Media val. “Očekivao sam ovo pitanje pa sam se i pripremio”, rekao je i pročitao svoj odgovor.

“U tom trenutku, u ožujku 2020. smo gledali Italiju, i predviđali stanje i kod nas. Nismo mogli odgovoriti na sve upite građana, bio je to period u kojem smo se snalazili, bilo je vrlo teško prikupiti sve infrormacije, javljali su se šumovi prema javnosti, a javila se i potreba da se uspostavi svojevrsni servisni centar za građane kako bi suzbili strah koji je bio više nego prisutan. Zatražili smo mišljenje o izuzeću od javne nabave. Cijena bez PDV-a je bila 899.000 kuna”, kazao je.

Osobe koje su preboljele virus trebaju jednu dozu

Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o antigenskim testovima. “Mi smo sa jučerašnjim datumom objavili jednu dopunu o cijepljenju, a pribrajanje pozitivnih na antigensko testu broju oboljelih, to se ne pribraja broju PCR-a i to se tako radi u više od pola europskih zemalja. Mislimo da trebamo biti među prvima koji će to prihvatiti, a s tim smo preuzeli i određeni rizik. Došlo je do veće osjetljivosti tih testova od strane proizvođača, a ona je od početka bila oko 40 do 60 posto, a sad imamo one koji imaju osjetljivost veću od 90 posto”, objasnio je.

Osobe koje su preboljele COVID-19 trebaju jednu dozu jer sada već postoje dokazi da druga doza ne doprinosi imunosti, istaknuo je Capak. “Druga doza nakon preboljenja ne doprinosi razini antitijela što je dokazano malim istraživanjem koje je provela klinika Fran Mihaljević. To se ne odnosi na one cijepljene AstraZenecom, za njih smatramo da trebaju primiti i drugu dozu”, objasnio je.

Naglasio je i kako u ovom trenutku ne možemo znati koliki se broj osoba u Hrvatskoj želi cijepiti, ali prema anketama prije nekoliko mjeseci oko 25 posto ispitanih reklo je da se ne želi cijepiti. “Ne znamo koliko je ljudi prijavljeno kod liječnika obiteljske medicine, kojih ima više od 2000”, rekao je.

“Cijepit će se sedam dana u tjednu, 12 sati dnevno jer tako glasi odluka ministra zdravstva. Ići će se po prioritetima, prvo moramo isprazuniti sve koji su se prijavili na platformu i obiteljskim liječnicima. Na nekim mjestima završavamo još drugu fazu, a istovremeno provodimo i treću. Prioritet su prosvjetni djelatnici, turistički, pa i novinari, s čijim mso cijepljenjem već krenuli”, zaključio je Capak.

Komentari