MJERE ŠTEDNJE U HZZO-u: Propisuju jeftine, generičke lijekove jer grcaju u dugovima

www.motherearthliving.com

Hrvatsko zdravstvo hitno se mora izbaviti iz dugova u koje je zapalo, pronašli su i način kako.

Nakon pregleda kod specijalista pacijent često dobije propisan lijek tvorničkog naziva. Nakon toga odlazi svom obiteljskom liječniku po recept, a iako mu on sugerira jeftiniju, generičku verziju lijeka, pacijent često zahtjeva lijek koji mu je propisan u bolnici, piše Dnevnik.hr.

Ovdje dolazi do problema, a liječnici često budu i kažnjavani pa su se zbog toga i žalili, a iz HZZO-a je stigao dopis.

“Da, bolnički specijalisti ispisuju nezaštićena imena lijekova u svojim nalazima. Primjerice, liječnik propiše antibiotik širokog spektra, a onda doktor u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odlučuje da li je to sumamed, klavocin, cefalexin ili nešto slično”, kazo je Fedor Dorčić, ravnatelj HZZO-a.

Ako se bolnice toga ne budu pridržavale bit će kažnjene, opomenom ili novčanom kaznom. Tako nešto za bolničke liječnike je neprihvatljivo.

“Zdravstveni djelatnici postupaju isključivo u skladu s med.smjernicama i vođeni interesom svojih pacijenata u tome da dobiju najbolju moguću terapiju. Naravno da kada postoji prostor za racionalizaciju troškova u smislu propisivanja generičkih lijekova da se to i čini ali ne smije biti apsolutna naredba”, ističe Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Udruga pacijenata poručuje kako je za uštedu, ali i da se boje kako će to ponovo ići prelo leđa pacijenata.

“Druga stvar je što će nastati velika konfuzija kod samih pacijenata jer će dobivati lijekove, odnosno, dobit će recept za lijek koji neće razumjeti jer ja uzimam to i to, tako da će biti zanimljiv period prilagodbe”, kaže Ivica Belina iz Udruge pacijenata.

Iz Udruge proizvođača lijekova kažu kako generički lijekovi koji su na popisu HZZO-a nisu i manje kvalitetni. 

“Generički lijekovi su jednako vrijedni lijekovi koji diljem Europe osiguravaju najmodernije terapije velikom broju bolesnika po puno nižim cijenama, nekada i 5-7posto”, kaže Milka Kosanović, direktorica HUP Udruge proizvođača lijekova.

U HUP-u stoga ne vide ništa sporno, jer kažu kako je u hrvatskim bolnicama svega 12 posto generičkih lijekova. Na ovaj će se način zasigurno uštedjeti više.


Komentari