MISTERIOZAN NESTANAK BOŽE PETROVA: Povukao se u sjenu, koalicija u velikoj krizi?! (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Iskakao je “iz paštete”, a onda naglo utihnuo…

Jamačno smo se svi već u nekoliko navrata upitali gdje je nestao Božo Petrov? Ovo pitanje vjerojatno si malo češće postavljaju glasači Mosta (pogotovo oni koji nisu iz njegova kraja) jer je najveći dio glasova za svoju koaliciju nezavisnih lista prikupio upravo zahvaljujući svojim istupima u javnosti. Govorio je Petrov gdje god je stigao, u nebesa se vinuo gostovnjem kod Aleksandra Stankovića kada je iznio jasno i glasno što Most može ponuditi svojim biračima, iskakao je što se kaže “iz paštete”, obećavao ekspresne reforme, ovjeravao kod javnog bilježnika kako nikada neće u koaliciju su HDZ-om i SDP-om, iznostio jasne i argumentirane činjenice o tome što valja, a što ne kod obaju naših najjačih političkih opcija.

“Reforme, reforme, reforme”

Nema dvojbe, morate i sami priznati, kako su nas njegova izlaganja malo trgnula iz monotone i isprazne politike koja se izmjenjuje u Hrvatskoj i kako smo, možda naivno, povjerovali kako ovaj karizmatični doktor iz Metkovića možda može promijeniti Lijepu našu nabolje. Zvonio je Petrov na sva zvona, po društvenim mrežama, na televiziji, na radiju, novinama, nema gdje ga nije bilo, a šuškanja su se polako pretvorila u razogovore prožete trima riječima – Most, Petrov, reforme!

Stigli su nam i toliko očekivani izbori, nitko se baš nije svojski potrudio osvojiti svoje glasače nekim inovativnim predizbornim programom. Milanović je dizao šaku u zrak i izvikivao “Hrvatska, Hrvatska”, Karamarko je napokon naučio da se može tu i tamo nasmijati, a oboje su svoje programe završili dobrom starom, “kruha i igara” predstavom za javnost. Dobro, HDZ se ipak malo potrudio i zakupio Arenu, to je možda donijelo i prevagu, tko zna.

No, Petrov je mudro promatrao cijeli taj cirkus iz pozadine, kritizirao i ukazivao na već ponovljene trikove kojima HDZ i SDP pokušavaju dobiti glasače. Njegov ključan trik za nadolazeći trijumf bila je jedna iznimno jednostavna, ali djelotvorna metoda. On je gdje god da se pojavio gotovo uvijek biflao jedno te isto, kako će Most donijeti promjene i reforme. Gledajući to iz ovoga kuta, jasno je zašto je Petrov postao toliko popularan. Milanović – “Hrvatska, Hrvatska”, Kramarko – smješak na licu, Petrov – Reforme i promjene. To su nekakvi generalni utisci koje su ostavili u predizbornoj kampanji, a kojih ćemo se mi sjećati. Upravo je to, iako se čini bezazlenim, pomoglo Petrovu da trijumfira na izborima.

Traži se Božo Petrov!

I tu dolazimo do problema. Dok su Karamarko i Milanović svjesno igrali na kartu šarma, patriotizma i klasičnog “pogledajte što su napravili od Hrvatske” prepucavanja, Petrov je predlagao nešto puno ozbiljnije, a zaboravio je kako će ipak morati s još nekime sastavljati Vladu. Što bi dalje značilo da se odmah može pozdraviti s pola tih reformi koje je zamislio, što dalje govori kako će morati pogaziti i riječ koju je ovjerio kod javnog bilježnika, što pak dalje znači kako je sve što je rekao u predizbornoj bitci jednako relevantno kao i ono što su govorili ostali.

Nekako je bilo i za očekivati kako će postizborna trgovina foteljama malo razvodniti Most, što se na koncu i dogodilo. Petrov je morao prihvaiti uvjete ili HDZ-a ili SDP-a, a odlučio se za formalne pobjednika izbora HDZ, iako je o njima govorio jednako loše stvari kao i o SDP-u. No, o tome više ne vrijedi razglabati, Most je tu izgubio kredibilitet, kao i Petrov, ali njegov pad je tek trebao nastupiti. Uslijedili su višetjedni pregovori između dvaju političkih opcija, a jedina stvar koju je Petrov uspio izboriti jest da premijer bude nestranačka ličnost te da Most dobije toliko željene fotelje u MUP-u, Upravi, Pravosuđu i Poljoprivrdi.

Facebook
Facebook

To je u principu bio zadnji važniji potez Bože Petrova nakon kojeg je doslovce nestao s radara. Glavnu i odgovornu ulogu preuzeo je Tihomir Orešković, a ako on ne može ponuditi valjan odgovor, isti se potražuje kod Karamarka, no, ne i kod Petrova. U rijetkim slučajevima kada se Petrova nešto i pita on uredno svoje odgovore uz puno okolišanja preusmjeruje na Karamarka i Oreškovića. Njegov lik postao je poput duha u medijima, tu i tamo je netko prijavio njegovo viđenje, a ostavlja se dojam kako ga je dobar dio birača već i zaboravio, što zbog očitog cilja da se domogne nekih fotelja, što zbog pogažene riječi, a što zbog nestanka one determiniranosti kojom je zračio uoči izbora.

“Politički mrtvac” s najvišom funkcijom

Dodamo li još cijelom tom “nestanku Bože Petrova” i činjenicu da su svi njegovi kolege trenutno izuzetno aktivni na društvenim mrežama i tako skupljaju političke bodove, Petrova očigledno ne zanima previše politika i stječe se dojam kao da više nema volje baviti se njome. Iako je još rano govoriti je li se Petrov već prepustio čarima koje donosi vlast u Hrvatskoj ili pak sprema neke opasne reforme (o kojima već dugo ništa nismo čuli), krajnje mu je vrijeme da to barem nekako pokaže, već pomalo ogorčenoj, javnosti jer nastavi ili s ovako mlakim i nevidljivim pristupom politika će ga progutati i napraviti od njega “političkog mrtvaca” s najjačim statusom ikad.

Na koncu mora se postaviti i pitanje je li koalicija Mosta i HDZ-a ugrožena? Pa sudeći po onome što možemo vidjeti ugrožen je jedino kredibilitet Bože Petrova. Nova Vlada se formirala i teško je uopće zamisliti da će ijedan ministar dati svoju ostavku tako lako, barem kako je suditi po Crnoji i Hasanbegoviću, a kako smo vidjeli i tima dvama incidentima rukovodio je Karamarko zajedno sa Oreškovićem, a Petrov je ostao uglavnom po strani i nedorečen. Sada samo možemo nagađati, vlada li Petrov iz sjene ili je pak izguran po strani kako bi “veliki dečki” mogli voditi posao? To će nam se sve otkriti vrlo brzo, a znat ćemo samo ako se počne događati ono o čemu smo slušali mjesecima, a to su – reforme…

>>> TUĐI USPJEH OKRENULI U SVOJU KORIST: Ovi političari itekako se znaju okiti tuđim perjem (FOTO)

>>> POLITIČARI KOJIMA JE HITNO POTREBNA POMOĆ! Ako ne učine ovo, propast im je neizbježna (FOTO)


Komentari