Ministrica Murganić oglasila se oko spornih poklona za siromašnu djecu u privatnom vrtiću

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U ime ministrice Nade Murganić državna tajnica Marija Pletikosa sa suradnicima i ravnateljicom doma Jasnom Ćurković Kelavom obišla je u utorak dom za nezbrinutuu djecu u Nazorovoj ulici te povodom sv. Nikole podjelila poklone

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda “za najpotrebitije” stavljeni “u ne baš dobar kontekst”, istaknuvši kako se radilo o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

“Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koje ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstava namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, za različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova”, rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice.

Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna, koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade, kaže Murganić.

U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2000 kuna, predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni.

“Moram naglasiti da taj novac ima namjenu promidžbe, ne može se upotrijebiti za ništa drugo, a nije uzet iz mase sredstava za humanitarnu pomoć ni za fondove iz socijalnih programa, koji se dodjeljuju na osnovu natječaja”, rekla je Murganić i najavila nastavak takvih aktivnosti.

“Nije dobro komentirati da su sredstava iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima, danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice”, dodala je ministrica.

I njezino ministarstvo oglasilo se priopćenjem u vezi “afere paketići” istaknuvši kako je dječji vrtić Blažena Hozana javna ustanova koju pohađaju djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a neka djeca vrtić pohađaju besplatno. Ministarstvo je sredstva namijenjena promociji fondova željelo ustupiti potrebitim obiteljima umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, kaže se u priopćenju.

‘Netko mora odgovarati za ovo’

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić zatražio je u četvrtak da netko odgovara zbog afere s paketićima za siromašnu djecu, koji su završili u privatnom dječjem vrtiću.

“Osobno me pogodila dodjela paketića u vrtiću iz Fonda za najpotrebitiju djecu. Jedna televizija to otkrije slučajno, ispadne nova afera, a ministrica pobjegne. Što ti paketi tamo rade i kome su dodijeljeni”, pitao se nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

“Zna se za koga je Fond za pomoć najpotrebitijima. O tome se netko mora očitovati i za to odgovarati”, zaključio je Panenić.


Komentari