Ministarstvo znanosti donijelo novi pravilnik koji potiče izvrsnost u radu

FOTO: Press

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o napredovanju koji potiče sustav izvrsnosti i naglašava uspješan rad s učenicima, priopćeno je iz Ministarstva.

Pravilnik koji zamjenjuje prethodni star 24 godine, prvi je od pet pravilnika iz paketa administrativnog rasterećenja učitelja i nastavnika, i također potiče rad na projektima u području odgoja i obrazovanja. Pravilnikom je omogućeno samostalno prijavljivanje kandidata za napredovanje i uvedeno tročlano povjerenstvo čime se povećava objektivnost postupka kao i njegova antikorupcijska dimenzija.

Novi Pravilnik donosi tri razine napredovanja odgojno-obrazovne radnika u zvanje mentor, savjetnik, izvrstan savjetnik, te se njime definiraju obveze praćenja rada i bodovanje za napredovanje,  te dodaje da je novost mogućnost napredovanja za ravnatelje.

Pravilnik uvodi mogućnost trajnog zadržavanja zvanja na temelju sljedećih kriterija: tri puta izabran u izvrsnog savjetnika, četiri puta izabran u savjetnika prema prošlom pravilniku te više od 35 godina rada u obrazovanju. Izbor u treće i najviše zvanje izvrsnog savjetnika bit će omogućeno kada se promijeni Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pri čemu je zahtjev za promjenom već poslan u Ministarstvo uprave.

Pravilnik je izrađen takozvanim bottom-up pristupom, što znači da je najprije prikupljeno više od 1.300 prijedloga odgojno-obrazovnih radnika. U izradi Pravilnika sudjelovali su učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji, predstavnici sindikata i svih agencija iz sustava obrazovanja, a dodatno je poboljšan nakon javne rasprave u kojoj je pristiglo čak 1.884 komentara, zaključuje se u priopćenju.

Također biti će uveden računalni sustav koji će pratiti stručna usavršavanja, time se smanjunje broj dokumenata koji će se morati slati na provjeru.


Komentari