Ministar Marić otkrio da vlada razmišlja o rezovima, ali i da jednu skupinu građana neće dirati!

Koronakriza ostavila je 17 milijardi kuna veći manjak u državnoj blagajni za razliku na prošlu godinu, a šteta će se tek zbrajati.

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je u Dnevniku Nove TV da očekuju da će on iznositi barem 21 milijardu kuna.

“To je rezultat na polovici godine koji se odnosi i na razdoblje prije korone i nakon. Pokušat ćemo sagledati koliko nas ta korona košta. S jedne strane imamo pad prihoda, kako zbog pada gospodarske aktivnosti tako i zbog mjera, odgode i otpisa poreznih davanja, ali uvećane potrebe na rashodnoj strani proračuna. Samo šest milijardi kuna smo isplatili potpora za očuvanje radnih mjesta. Kad se tome dodaju neke druge mjere, preko 12 milijardi kuna, kad to sve zbrojimo dođemo na 21 milijardu kuna u ovom trenutku”, objasnio je ministar.

Spekulirao je i o padu BDP-a koji bi mogao biti najveći u povijesti Hrvatske. Rekao je kako ovakvu statistiku nismo imali niti za vrijeme Domovinskog rata, a kao jedan od uzroka naveo je i pad fiskalizacije koji je posebno zabilježen u travnju i to preko 35 posto.

Marić je na nekim mjestima najavio rezove, ali i reforme, no nije htio otkriti koje će se konkretne mjere poduzeti. Ipak, naglasio je kako će jadna skupina građana biti sigurna od rezova.

Mirovine se sigurno neće dirati, sve ostale stvari su podložne i našim promišljanjima” rekao je.


Komentari