Ministar Hajdaš Dončić najavio uvođenje oštrijih kazni za prekršitelje u pomorskom prometu

Facebook/ Siniša Hajdaš Dončić

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, najavio je uvođenje oštrijih kazni za prekršitelje u pomorskom prometu.

Sudjelujući u akciji na zadarskom području, u akvatoriju otoka Pašmana, ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako Jadranom u sezoni plovi više od 170.000 brodica.

“Prošle godine bilo je više od 30 stradalih, a najviše zbog nedostatka maritimnog i nautičkog znanja, loše opreme ili nekih drugih stvari, kao što smo i danas vidjeli, kada je 15-godišnjem dječaku iz Bibinja iznajmljeno plovilo, jet-ski, s velikim brojem konjskih snaga. To rezultira nesrećama na moru i morat ćemo zbog sigurnosti mijenjati pravilnike koji su zastarjeli, sankcionirati i vozače i nesavjesne iznajmljivače plovila. Ako treba, oduzimat će im se i koncesijska odobrenja koja izdaje lokalna zajednica”, poručio je ministar Hajdaš Dončić.

Također je rekao kako će jedan od prioriteta pomorske administracije biti uvođenje elektronske evidencije prekršitelja. Tako je u akciji na zadarskom području, do 14 sati, pregledano 40-ak brodica i ispisano 12 kazni, najviše prekršiteljima koji su glisirali unutar 300 metara od obale, što je i inače najčešći prekršaj u ljetnim mjesecima.

Prema riječima lučkog kapetana Alena Rukavine, glisiranje se redovito sankcionira novčanim kaznama, i to polučuje najveći uspjeh.

 

Komentari